Никой не се съмнява в това ,че технологиите са тук и се внедряват в нашия бит с оглед да ни осигурят максимално удобство и комфорт. Чухте ли, че вече на пазара се предлагат и водомери, които са с дистанционно отчитане. Вероятно и вие помните моментите, когато инкасаторите поставяха съобщения на входните врати кога ще минат за проверка и записване на показанията на водомерите. Действително тази практика още се прилага поради това, че се използват водомери с механично отчитане и за да се установи колко вода сме изразходвали през предходния месец наистина е важно да се направи физическо посещение в дома и да се установи какво е показанието на водомера. И тъй като технологиите вече са изключително напреднали и се създават супер ефективни уреди с дистанционно отчитане на различните ползвани от нас услуги то не е изненада, че и при водомерите вече се предлага такава опция.водомер

Акцента днес е към това ако скоро ви предстои да подменяте измервателния уред да изберете електронен водомер за дистанционно отчитане. Много по-удобно и практично е това отчитане не само за инкасатора, който трябва да обикаля по няколко пъти апартаментите, в които домакините не са осигурили достъп до водомера, а освен това и за самите домакинства, които пък не се ангажират с това да си стоят у дома в уречения времеви период, в който трябва да са на разположение.

С електронните водомери за дистанционно отчитане наистина не си създавате никакви проблеми. В деня на отчитане на показанията специализиран софтуер изпраща данните до главния сървър за обработка и така до минути можете да проверите каква е дължимата за потребена вода през съответния отчетен период. Много удачно и вече изпробвано като технология е дистанционното отчитане в много европейски държави. Вече и у нас се прилагат тези електронни водомери с дистанционно отчитане, тъй като на практика на първо място се пести време и се елиминират неточностите при отчитането на изразходваната вода.

А водомера е толкова важен колкото и електромера. При всеки новостроящ се жилищен блок, кооперация или комплекс днес предприемачите използват именно водомери с дистанционно отчитане, което се изисква при издаването на така наречения Акт 16 или въвеждането на сградата в експлоатация. Без водомер няма как да се използва вода така, че сами разбирате задължителния характер на този измервателен уред. Приоритет е обаче това, че наистина е важно да се инвестира в качествен уред, който да не ви ангажира с присъствие и да предлага удобство при месечното определяне на сметките за вода.