Всеки настолен компютър се нуждае от подходящ монитор, който да визуализира извършваната дейност. Всъщност единия детайл не може да съществува без другия, тъй като те работят като едно цяло. Покупката на нов монитор може да е предизвикана от повреда в стария или пък ако се налага да сглобявате нова компютърна конфигурация. И така за да сте сигурни, че няма да направите грешка и да изберете монитора, който действително ще ви свърши работа е добре да си отговорите на три основни въпроса. Логично  е първия да е свързан с бюджета. Обикновено хората, които търсят монитори първо правят обстоен анализ на онлайн предложенията. Дори не са изключени и варианти за монитор втора ръка, тъй като има не к търговци, които предлагат евтини и доста прилични решения. Така че на първо място си определете бюджет. Монитори бихте могли да намерите от 50 до над 500 лева като причините за огромните ценови разлики можете да потърсите в техническата спецификация на продукта. Утвърдените марки не могат да си позволят да предлагат ниско качествени продукти и предоставят на своите клиенти продукти, които са по-скъпи, но пък максимално ефективни и с гарантирано качество. По-неизвестните брандове пък от своя страна предоставят компромисни решения и наистина можете да се възползвате от тях стига да не търсите някаква специална техника, която да е с високи показатели.монитор

След уточняването на бюджета идва ред на параметрите на монитора. Тук вече ще се наложи да прочетете не малко информация а това какви са предимствата на едни и други характеристики. Има монитори, които са със защитен слой, предпазващ очите ви от облъчване. Предлагат се и други, които от своя страна са техническо съвършенство, което е необходимо при работата на хора, които работят в IT сектора, графичния дизайн, архитектурата и други и качеството на монитора определено е от съществено значение за тяхната професионална реализация. Така, че по отношение на техническите показатели един монитор може да е доста по-различен от друг, независимо, че изглеждат почти идентично. Ако резолюцията им е с коренно различни показатели това несъмнено би се отразило и върху качеството на извършваната от специалиста работа при визуализацията.

На трето място ще поставим приложимостта на това визуализиращо устройство. В крайна сметка наистина е важно да се определи дали един монитор ще бъде използван в домашни условия или за професионални цели. От това къде ще бъде прилаган би определило неговата цена както и технически показатели. Всъщност това са основните критерии, по които се подбират монитори, но е добре преди да предприемете подобно предизвикателство да се обърнете към специалист за съвет.