Различни видове технологии за съединяване на материалите са познати. В зависимост от натоварването, оказваното напрежение както и друг тип сила, която може да бъде приложена върху съединените елементи можем да кажем, че в основата си се прилагат два вида методи – чрез залепяне и с помощта на крепежни елементи. Както при залепващите се материали така и при крепежите многообразието е впечатляващо. Но днес ще ви запознаем с една доста ефективна технология, при която се прилага нагряване или студено пресоване на крепежния елемент с цел да се получи съответното сцепление. Става въпрос за нитовете които са не по-популярни от всеки друг крепежен елемент, който има ролята на съединяващ здраво два или повече елемента.

Какво е нитоване

Използването на нитове като крепежни елементи, които спомагат съединяването на няколко части чрез студено или в нагрято състояние се определя като нитоване. Това, което е важно да отбележим, че нитове с диаметър до 8 мм се ползват за студено нитоване, а при технологията с нагряване нита се загрява до светлочервен цвят и с помощта на преса се прилага съответната процедура.

Наистина звучи малко сложно така да бъде обяснявана технологията на нитоването. За да си изясните точния принцип на работа наистина е много важно да се намери клип от виртуалното пространство, който да онагледи точно как се извършва самото нитоване. На практика е елементарно и наистина не е чак  толкова сложно като средство да осъществяване на каквато и да било скрепителна дейност.

Видове нитове

Принципно нита е съставен от цилиндрично стебло. В единия край стеблото има глава, която е известна като опорна. Самото занитване стана от другия край на нита, където се образува нова глава, която се нарича затваряща.

нитове

Разнообразието при нитовете може да бъде разглеждане по критерии, които касаят размера  и формата на главата. По този критерий те се делят на:

  • Нитове с конусна глава;
  • Нитове с полукръгла глава;
  • Нитове с плоска глава.

В зависимост от това дали се изисква гладко съединяване или са възможни получаването на издатини се прилага съответния вариант.

Нитовете биват класифицирани и спрямо дължината на стеблото и неговата дебелина. Освен това от значение за класификацията на нитовете са и материалите, от които те са изработени. Едни от най-популярните са:

  • Стомана;
  • Мед;
  • Месинг;
  • Алуминий.

Известни са и два вида техники на нитоване:

  • Двустранно нитоване;
  • Едностранно нитоване.

Характерно за нитовете е това, че те са изключително ефективни като средство за съединяване на метални листове.