Повръщането и гаденето са проблеми, които са провокирани от различни странични въздействия, заболяване или прием на медикаменти. Могат да се изразят като моментна непоносимост към миризми, вкус или дори съприкосновение на тялото с даден предмет. Когато обаче се касае за процес, който е провокиран от вирус или бактерия и това води до многократно изразяващи се симптоми то е очевидно, че има защо да потърсите решение чрез употребата на лекарство против повръщане. Преди обаче да вземете нещата в свои ръце и да пристъпите към прием на медикаменти е необходимо да се установи типа на тази реакция на организма и причината, поради която се проявява.

Как да управлявате гаденето?

Неприятното връщане на стомашните сокове в хранопровод предизвиква сериозен дискомфорт и гадене. Различни са причините за предизвикване на такива реакции, тъй като са достатъчно разнообразни факторите, които са в основата на появата им. За да можете да управлявате пристъпите на гадене и повръщане имайте предвид, че именно източника е необходимо да се потисне, а именно това ще доведе до контрол на симптомите.

Предотвратяването е възможно с лекарства, билкова терапия, намаляване на престоя в рискова среда, която провокира гадене и повръщане. Съветите на специалисти са да спазвате следните насоки, ако сте предразположени към честа поява на такъв дискомфорт особено, ако причината е външен фактор, а не вирусно или бактериално заболяване. А те са свързани с:

 • Намаляване консумацията на алкохол;
 • Избягване на храни с високо киселинно съдържание;
 • Спиране на тютюнопушенето;
 • Излизане на чист въздух;
 • Повишаване на физическата активност;
 • Контролиране на емоционалното състояние, което също се оказва една от честите причини за поява на гадене и повръщане.

Изобщо съветите са свързани с това да се опитате сами да избягвате провокиране на тези здравословни състояния, които обикновено са свързани с дискомфорт, физическа отпадналост, умора.

Кои хранителни добавки са ефективни?

лекарство против повръщане

Когато говорим за лекарства, които се справят успешно с гаденето и повръщането имаме предвид всякакви продукти, които можете да закупите от аптеката. А такива са и хранителните добавки, които в леки до средно тежки форми биха подействали изключително благоприятно. Доказана е ефективността от прием на:

 • L-карнитин;
 • Коензим Q10;
 • Натриев цитрат;
 • Билкови екстракти и други.

Разбира се е съществено да се проследи състоянието на пациента и да се наблюдава въздействието на добавките. Целта е да се осигури потискането на връщането на храна и стомашни сокове в хранопровода, което би имало доста неприятни последици като например поява на язви, рани и лезии, които предизвикат неразположение и влошаване на здравето.

Заслужава ли внимание хомеопатията?

Не са малко българите, които предпочитат лечение с хомеопатични лекарства, тъй като това са продукти, които безспорно водят до удовлетворяване на състоянието особено ако е в ранен етап на развитие на заболяването. Те се приемат като лекарства, но по-безвредни и безопасни за организма, което на практика изисква по-дълъг период от време за приемане за да могат активните вещества да постигнат желания оздравителен ефект.

Препоръчани против гадене и повръщане хомеопатични лекарства са:

 • Ипека;
 • Етуза цинапиум;
 • Фосфорус;
 • Беладона;
 • Арсеникум албум и други.

Доста е спорен момента дали тези препарати биха въздействали при вирусни и бактериални инфекции. По-скоро е препоръчително да имате такива под ръка при пътуване, непоносимост към миризми и храни, отколкото като средство, което да се пребори със стомашен вирус, придружен с гадене, повръщане и разстройство.

Разбира се има и други алтернативни средства, които изключват прием на лекарства. Такива са акупресурата, при която се притиска точката на гадене в продължение на 30 секунди. Кой метод обаче ще изберете – традиционен с бързо достигащи ефект лекарства или чрез прилагане на алтернативни способи зависи от степента на изразеност на заболяването както и причината, поради която се наблюдава.