Случва ли ти се често сутрин да се будиш уморен и целият ти ден да минава като насън? Ако нощем се въртиш в леглото, сякаш имаш грахово зърно под дюшека, това не значи непременно, че си принцеса, като в едноименната приказка. А най-вероятно означава, че спиш на неправилния матрак. Ако завиждаш на Спящата красавица за добрия сън и мечтаеш и ти да спиш 100 години или поне веднъж да се наспиш като хората, значи е крайно време да подобриш условията си за сън. Леглото, матрака, възглавницата и спалното ти бельо са от голяма важност за качеството на съня ти. Виж 3 признака, че спиш на неподходящ за теб матрак и съвети към какъв да се насочиш. Спести си схващанията и болките в гърба, кръста и врата и си подари 100-годишен сън в една нощ, всяка нощ. Смени приказката, смени матрака!

  1. Матракът ти е стар

Помниш ли кога последно смени матрака си? Ако го имаш от „незапомнени времена“, то най-вероятно той вече е твърде стар и не може да ти даде необходимата опора и комфорт по време на сън. Как да провериш? Махни всичко от леглото си и съблечи матрака от протектора и долния чаршаф. Застани така, че той да е на нивото на очите ти и огледай добре повърхността му. Ако по него има видими вдлъбнатини или неравности, той по всяка вероятност вече се е деформирал. Ако ти е трудно да прецениш, може да доближиш на сантиметър от него дълга права линийка и да проследиш дали повърхността му върви успоредно по нея или се отклонява значително на места. Важно е да знаеш, че по-големите вдлъбнатини нямат общо с различните зони на комфорт на матрака – различните зони са зони с различна еластичност и ниво на твърдост, но наглед матракът трябва да е равен. Ако той е вдлъбнат на местата, които отговарят, например, на ханша и раменете ти, то той е износен и пропаднал там, където тежестта на тялото е най-голяма.

  1. Спиш в квартира или общежитие

Ако спиш в обзаведена квартира или на общежитие, то матракът ти е от онези неща, които намираш там „по наследство“. Ако си късметлия, може да случиш и на нов матрак, взет специално за наемателите в новата квартира. В масовия случай обаче, нито квартирата е в нова сграда или след основен ремонт, нито матракът в нея е нов. Много често матракът е употребяван преди теб от предишни наематели. Това не е много хигиенично и здравословно, защото макар да го обличаш в протектор за матрак и долен чаршаф, сърцевината на матрака си остава. Знаеш ли, че в нея с времето се наслагват дребни микроорганизми, които пречат на съня и влошават здравето? Прахови акари, бактерии и гъбички се развиват и размножават в топла и влажна среда, каквато е леглото и се хранят с мъртвите клетки и потта, които отделяме по време на сън. При завъртане в леглото се вдигат под формата на прах, който вдишваме и причиняват алергии. Затова специалистите съветват при спане на чужд матрак за продължително време, както е когато живееш на квартира или общежитие, да се закупи топер. Това е вид тънък матрак, който се поставя върху основния и коригира износването на остарелия матрак, изравнява неравностите по него и дава чиста, свежа среда за сън на спящия, без бактерии и клетки „по наследство“.

  1. Матрак на половинката или подарък

Старият матрак не е единствената причина да не се наспиваме добре. Понякога новият матрак също може да бъде проблемен – ако е неподходящо избран. Така, ако спиш в новото легло на половинката, например, или ползваш подарен матрак от някой роднина, е твърде вероятно той просто да не е подходящият за теб. Факторите за това могат да са много. Един от тях е позицията на сън. Така, ако предпочиташ да спиш по гръб или по корем, препоръчително е да избереш по-твърд матрак, за да получаваш стабилна опора в зоните на гръбнака, таза и раменете. Такъв матрак ще разпредели равномерно тежестта, която при спане по гръб или по корем, е на голяма площ от тялото. При спане на страни, обаче, малка част поема тежестта на цялото тяло, затова е добре да се насочиш към по-мек матрак. Затова, когато избирате матрак с половинката, е необходимо и двамата да участвате във взимането на решението, защото то е важно за всеки от вас и всеки може да има различни нужди по време на сън. Статистически, жените предпочитат по-меките матраци, а мъжете – по-твърдите. Ако се разминавате обаче, не е фатално – днес много от производителите, като Дормео, предлагат матраци с 2 ядра – това означава, че можеш да използваш твърда и мека сърцевина на матрака и да ги съединиш с общия калъф така, че да стане един общ матрак без пролука, който да е идеален и за двама ви. Най-добре тествайте матрака преди покупка и се уверете, че това е правилният избор за вас, а матракът – любов от първи сън!

И така Спящата красавица и принцът поспали дълго и щастливо…