Със сигурност сте чували за епоксидните смоли и каква е ролята им нашия живот. За пръв път тя е получена от швейцарския химик Пиер Кастан през 1936 година на базата на бисфенол А. Що се отнася до това какво точно представляват то информацията, която можете да откриете в Интернет е, че това е олигомер от епоксидната група, който с помощта на добавени втвърдители образува съединени полимери. Ключовите механични свойства като устойчивост на топлина, различни химикали, надраскване и други правят съединенията високо приложими в различни сфери като например за защита на метални покрития, изолатори на кабели, при производството на лепила, четки, накити, както и строително ремонтни работи, при които има риск от наводнения при подови настилки. Освен това използването на епоксидна смола е доказано и като средство за изолиране на фасади и покриви от влага.

Какво е нужно да знаете за епоксидните смоли

Имайте предвид, че широкото разпространение на този тип смоли и работата с тях е важно да бъде извършено в абсолютен контрол. Изключително важно е в домашни условия да не правите експерименти и да си изработвате различни неща от такъв тип субстанции, тъй като има риск от сериозни щети за здравето. Въпреки, че втвърдяването по правилна технология прави епоксидната смола напълно безвредна то течното ѝ състояние е силно токсично. Дори минимално количество причинява проблеми по кожата, а вдишването на миризмата може да отключи сериозни заболявания.

Смола

Именно поради това работата с втечнено лепило изисква специално облекло и маска, с което да се защитете от потенциални проблеми, които могат да възникнат. При строго следване на инструкциите на производителя не би следвало в домашни условия да се справите с изработката на всякакви изделия, които могат да бъдат направени от епоксидна смола, а такива са:

 • Висулки за колиета;
 • Обеци;
 • Гривни;
 • Ключодържатели;
 • Да поправите дървена мебел като постигнете много интересен ефект и други.

С внимание към използването на епоксидни смоли

Акцентираме върху това, че този тип съединения са изключително токсични, когато са в течно състояние. Това е много важно, тъй като онези от вас, които нямат нужния опит за работа с такива продукти е необходимо да се запознаят детайлно с това, което ги очаква. А изработката на различни изделия е причина да се позаинтересуваме как точно се използват тези лепила и какво е нужно да се има предвид при тяхното прилагане.

И тъй като основната ни задача е да подпомогнем процеса на втвърдяване то очевидно се нуждаем от информация кои са методите за постигане на желания ефект. Три са способите, които се използват:

 • Чрез UV облъчване;
 • С помощта на нагряване;
 • Чрез втвърдител или още известен като химически способ.

Най-удачен метод за изработка на различни елементи и детайли в непрофесионални условия е химическия метод. Двата компонента смолата и втвърдителя се смесват в съответното съотношение описано на опаковката. Отново апелираме да следите за стриктното спазване на препоръките, които производителя е упоменал на етикета на опаковката, тъй като само по този начин можете да си гарантирате безопасност както и очаквания резултат да е такъв какъвто трябва.

Имайте предвид, че е важно да се работи експедитивно с компонентите. Всички нужни елементи, които ще използвате е важно да бъдат почистени и обезмаслени. Пригответе си абсолютно всичко преди да стартирате със смесването, тъй като едно забавяне може да бъде причина за разочароващи резултати. Също така ще ви бъдат необходими:

 • Защитни очила, предназначени за работа с химикали;
 • Маска с филтри;
 • Ръкавици;
 • Предпазно облекло.

Ако имате желание до оцветите част от вече приготвената епоксидна смола също е добре да внимавате, тъй като е от значение дали ще изберете пигмент или багрила, с които да постигнете избрания нюанс. Пожелаваме ви успех в начинанието и бъдете внимателни!