Казват, че причината за високата цена на био козметиката е в това, че тя е сертифицирана, а цената на самия документ, който я определя като такава е наистина висока. Всъщност това не е точно така, тъй като има редица причини био козметичните продукти да се предлагат на цени, които са малко по-високи от останалите масови стоки в козметичната индустрия. За да бъде обозначен като био козметика даден продукт е важно той да притежава определени качества. Ето защо всяко такова изделия преминава съответната сертифицираща процедура, което всъщност дава право на производителя да постави термина БИО върху етиката. А никак не са малко сертифициращите институции от световно ниво, които зорко следят за състава на козметичните продукти и предоставят становище за неговите характеристики и състав.козметика био

Отделните сертифициращи органи класифицират козметичните изделия по различни качествени показатели. Именно поради това конкретна марка био сертифицирана козметика подлежи на периодичен контрол, което гарантира на клиентите, че те винаги получават онова, за което плащат. Имайте предвид, че не всички продукти, които са обозначени със състав от натурални екстракти са био. Термина БИО всъщност се използва за козметика, при която са ползвани суровини, чието отглеждане е при специална технология и използване на разрешени препарати за растителна защита. Това на практика намалява до минимум състава на химичните елементи в козметиката, тъй като вложените билки и други натурални суровини не са били третирани с агресивни и токсични торове или други препарати, които биха могли да попаднат в тялото ни чрез козметиката.

Едни от най-строг сертифициращи козметичните продукти организации са  Demeter, BDIH, ECOCERT, Leaping Bunny и много други, които издават становище не толкова лесно и процса на изпитване на продуктите е следи изключително строго. Само така обаче крайния потребител може да си гарантира, че е напълно оправдано да изхарчи повече пари, но да получи най-високо качествена био сертифицирана козметика.