Дамските велурени ботуши са изкушение за всяка дама щом дойде зимния сезон. Но и много представителки на нежния пол се отказват от покупката на подобно бижу. Причините са няколко. Главните от тях са, че дамските велурени ботуши са на по-висока цена от кожените, но също така са доста по-чувствителни към студа и солта през зимата.

Велурът е вид кожа, по-точно телешка кожа. Поради тази причина не пропуска и пази краката ви топли и сухи през студените зимни месеци. За да се запази обаче, той трябва да се поддържа. Поддръжката на дамски велурени ботуши не е толкова трудна, колкото някои хора си мислят.

На първо място трябва винаги да ги почиствате след всяко едно излизане. Това не търпи отлагане както при кожените обувки, тъй като велурът попива бързо мръсотията и ако тя се застои може изобщо да не се изчисти. За почистването е добре да използвате специален спрей за обувки от набук и велур.

За да сте сигурни, че велурът няма да се развали, можете да пръснете малко от спрея върху дамските велурени ботуши и да видите как той ще им се отрази. Ако няма някакви петна или други неприятни следи, можете да напръскате ботушите.

Ако искате да изтъркате ботушите от упорити петна, можете да използвате специални четки, които са именно за тази цел. Гъбите също вършат чудесна работа.  Важно е при търкането да не търкате във всички възможни посоки, а само в една, за да не стане на игрички материята и да си остане така.

Ако възнамерявате да почиствате обувките с вода, то след това трябва да ги оставите да изсъхнат добре, преди да ги обуете. Важно е да се сушат на сенчесто място, без пряка слънчева светлина. Мястото не трябва да е нито влажно, студено или прекалено топло. Най-добре е на стайна температура.

Когато излизате с велурените ботуши е добре да ги напръсквате със спрей, за да ги защитите от студа, химикалите за размразяване и солта.

Както виждате да имате дамски велурени ботуши е нещо страхотно, но трябва и да ги поддържате правилно. Правилната поддръжка ще запази велурените ботуши и те ще ви служат дълги години!