Ако сте фермер, но за пръв път чувате за електропастири, то в тази статия ще внесем повече яснота относно тези технологии, които превръщат живота на животновъдите в песен. Става дума за енергизатори захранващи огради с електрически ток, който спомага за това животните да пасат на точно определено място, без да се отдалечат от него или пък да бягат, както се случва често. Инвестицията в електропастир е равна на добре похарчени пари от ваша страна.

От какво се състои електропастирът?

Електропастирът е устройство тип енергизатор. Това устройство захранва специално ограждения или въжета с електрически ток. Използва се и изолатор, който да спомогне за по-голямата ефективност на електропастира. Идеята е, че животните от стадото не могат да избягат, тъй като досега им до огражденията или въжетата ще предизвика кратък електрошок. Последният има психологически ефект върху добитъка, който се научава да стои в дадена зона.

Вие можете да купите електропастир в комплект с енергизатор, изолатор и ограда и други аксесоари, ако посетите сайта https://elektropastiri.bg, в който има всичко необходимо. Цените не са високи, а ефективността за животновъдите е доказано голяма. В наши дни много фермери отглеждащи животни се възползваха от електропастири и не сгрешиха с избора си.

Законни ли са електропастирите?

Да, няма да имате проблем със закона, ако използвате електропастири. Токът, който минава през огражденията не може да убие животното, нито пък човешко същество. Все пак е препоръчително, когато монтирате енергизатора и оградите, да сложите предупредителна табела за хората, в която се споменава, че по оградата минава електрически ток. От гледна точка на закона няма да срещнете никакви пречки, когато и ако решите да използвате електропастир, за да запазите стадото си в пълния брой. От този момент нататък Вие решавате колко дълго да бъде ограждението, каква да е мощността на енергизатора, както и каква изолация ще се използва. Надяваме се, че нашата информация е била полезна за вас.