Желаем ли да общуваме с някой, чийто език не знаем – пътят към него е смеха. Невербалните жестове имат различно значение по света, но звукът на смеха е всепризнато общуване, очевидно доста важно за човечеството.18834621_443643929348508_1371204068_n

Счита се, че се е появил преди говора, като закачлива комуникация между майки и бебета, вокализация на играта или укрепване на социума. Първата реакция при желание за дългосрочна комуникация е усмивка, когато друг се смее. Поради намесата на подсъзнанието във висока степен смехът е неволен отговор. Смята се, че задейства механизмите в мозъка — повлиява на дишането, изражението и мускулите на крайниците ни. Поради това, че науката все още не е разкрила всички мистерии, скрити от смеха, се счита за една от най-очарователните човешки реакции.

Представяме ви 7 очарователни факта за смеха представени от професор Софи Скот.

 

  1. Не само хората, а и плъховете се смеят, заигравайки се

Човекът мисли, че сме единственият биологичен вид, който използва смеха. Грешка! Плъхчетата също се смеят, закачайки се и играейки. Психологът Джак Панскип за пръв път изучава смеха на плъховете през деветдесетте години на миналия век, като се налага да използва специализирана техника, за да го запише (защото звуковите вълни, които представлява са твърде високочестотни за хората).

 

  1. По-вероятно е да се разсмеете в компания

Според изследване на д-р Робърт Провин, критичната точка за избухване на смях не е добра шега или забавна сцена, а наличие на хора.

След като наблюдава 1200 души, смеещи се в действителната им среда, д-р Провени откриват, че смехът е предизвикан от шегите само в около 10-20%. Социалният смях се случва 30 пъти по-често, отколкото самостоятелният. Изследванията потвърждават социалния ефект на смеха като по-силен, защото той е вид комуникация.

 

  1. Мозъкът ни работи като радар за фалшив смях

Проучване на проф. Скот говори, че анализаторите ни могат да разграничат истинския от изкуствения смях. Чуем ли умишлен смях, има повече активност в предната медиална префронтална кора на мозъка, с която отличаваме емоциите. Природата ни е настроила да използваме смеха като метод за комуникация и дала е възможност да разпознаваме комуникативната заблуда.

 

4.Заразата смях

Когато се смеем, светът се смее с нас, защото смехът е заразен. Звукът му предизвиква активност в премоторната област на ума, заета с мимиката на лицевите мускули, за да съответстват на звука и общото действие.

 

  1. Вицове са по-забавни, ако познавате комика

Усещането за познанство е важно парченце в хумора и смеха, а проучванията сочат, че шегите, разказвани от известни комедианти, са по-забавни, отколкото същите, разказани от някой, с когото не сме виждали преди.

 

  1. Колко калории гори

Смехът повишава енергийните разходи и честотата на пулса с 10% до 20%. Изгаряме от 10 до 40 калории, като се смеем 10 – 15 минути. Но е нужно да се смеем няколко часа на ден, за да има някакъв видим ефект.

 

  1. Подобрява междуличностните отношения

Двойките, използващи смехът и усмивката, докато обсъждат трудни теми отчитат повече удовлетворение от връзката и са склонни да я запазят по-дълго.

 

За повече информация за позитивния начин на живот http://psychology.framar.bg/позитивна-психология