Като вид работно място и зъболекарския кабинет има нужда да бъде проектиран и обзаведен спрямо процеса и дейността, която ще бъде извършвана тук. За да се постигне пълна удовлетвореност е нужен контакт и синхронизиране на изискванията на стоматолога с параметрите на самото помещение. Както при жилищното мебелиране и тук едно обзавеждане на стоматологичен кабинет има своите приоритети, които трябва да бъдат взети под внимание от дизайнера, който ще направи първоначалното разпределение и ще вдъхне живот на това работно място.1291733424_1-700x700

Зъболекарите имат специфични изисквания. Това се отнася не само за разположението на денталния юнит, но и за мебелите, които ще бъдат използвани при тяхната така отговорна работа. Тук идеята е не да има някаква огромна площ, която да е запълнена с всякакви видове шкафове, чекмеджета и други елементи от обзавеждането, а да се постигне едно достигане на всяка една част с едно движение. По време на работа стоматолога няма как да става от стола си и да търси даден инструмент. Всичко което му е необходимо трябва да е тук , на една ръка разстояние и манипулирането с обзавеждането и материалите да е напълно близо за да се действа без загуба на време.

Обзавеждането на стоматологичен кабинет не е толкова просто колкото предполагате. Спецификата на дейността изисква мебелите и помощните средства, които зъболекаря използва да са изключително устойчиви и здрави. Само за пример ще подадем информация за това, че при поддържане на чиста и стерилна среда се използват препарати. Ако мебелировката не отговаря на определени изисквания то няма как тя да издържи на натоварването и същевременно да бъде използвана достатъчно дълго. Обзавеждането на стоматологичния кабинет е доста голяма инвестиция, която зъболекаря прави. Затова днес модерните кабинети са изпълнени едновременно с естетика и практичност. Но наистина си заслужава да посетите такъв и да бъдете лекувани от лекари, които в тази уютна и удобна обстановка могат да обърнат достатъчно внимание на своите пациенти, а не да губят ценно време в обиколки и търсене на нужният инструмент.

Мебелите у дома и обзавеждането в стоматологичния кабинет са доста различни. Ако си мислите, че зъболекаря Ви си е поръчал кухненска мебел сте много далеч от действителността. Да, наистина има прилика с мебелирането на една кухня, но това стоматологично обзавеждане е специализирано да изпълни ролята си съгласно изискванията на денталния специалист. Освен това кабинета трябва да отговаря и на определени параметри. Те са за устойчивост на материалите, мобилност и стабилно изпълнение при монтаж. Това на практика дава увереност в работата на зъболекаря и той може да се съсредоточи именно върху лечението на своите пациенти.