Високата температура е често срещан симптом, който съпровода редица заболявания. Най-често този тип страдание се наблюдава при децата. Причините могат да бъдат причинени от различни провокатори като никнене на зъбки, вирусни или бактериални инфекции. За да бъде облекчено това състояние е логично приемането на лекарства за висока температура. Но как да разпознаем онези от тях, които са ефективни и има ли значение дали се прилагат на възрастни или деца? Отговорите предстои да научите в днешната полезна здравословна публикация.

Как да свалим температурата без лекарства

Много родители изпитват истински ужас от това, че детето им е вдигнало температура. Лекари алармират, че всъщност не бива веднага да се прибягва до температуропонижаващи лекарства. Реално температурата има стимулиращо имунната система действие т.е. тя се проявява като агент, който атакува инфекцията и активира организма сам да се пребори с нея. Обикновено ниската температура до 37,5 – 38 градуса отминава сравнително бързо и не е постоянна.

В случай, че в период на 2-3 часа се наблюдава не понижаване, а повишаване е време да приложите така наречените народни методи. Най-ефективните са:

 • Студени компреси под мишниците;
 • Хладен, но не студен душ;
 • Прием на достатъчно течности, които да не причинят обезводняване;
 • Често проветряване на помещението,  което се намира пациента с повишена температура;
 • Билки и сокове, като например чай от малинови листа, шипки или джинджифил;
 • Компреси с вода и оцет.

Тези способи са доста ефективни и наистина действат при лека симптоматика, при която организма успява да се справи сам с причинената инфекция. Колкото и странно да звучи от векове хората прилагат тези алтернативни народни методи, които действително успяват да облекчат състоянието. По този начин тялото само осигурява имунен отговор и се бори със заболяването.

При упорита температура

лекарства за висока температура

Безспорно приема на лекарства в даден момент може да се окаже неизбежен. Поддържането на постоянна и повишаваща се дълго време определено налага взимане на мерки. В случай, че представените алтернативни решения не дават резултат е показателно, че трябва да се пристъпи към осигуряването на подходящите лекарства.

Важно е преди да посегнете към наличните в домашната аптечка медикаменти е да сте наясно с:

 • Причините за повишаването;
 • За каква възраст са предназначени лекарствата;
 • На какъв интервал от време може да се приемат температуропонижаващите;
 • В каква форма е подходящо да бъде лекарството – таблетки, свещички, сироп, прахче, капки;
 • Годност на медикаментите;
 • Дозировка съобразно килограмите на пациента.

Това са важни неща, които са показателни за лечението на състоянието не само при деца, но и при възрастни. Изключително важно е да се има предвид, че когато се касае за такъв симптом, който е упорит и не се повлиява от народните способи за нормализиране на температурата използването на лекарства гарантира облекчение.

Групи температуропонижаващи лекарства

Що се отнася до това кой от продуктите  категорията ще изберете е необходима да се знае, че сред гамата решения фармацевтичната индустрия представя три основни групи медикаменти, които имат болкоуспокояващо действие както и отлична ефективност спрямо свалянето на високата температура. Това са:

 • Парацетамол. За много лекари това е един от най-безобидните препарати, при който има най-минимален риск от странични реакции. Затова се препоръчва както за деца така и бременни и кърмещи жени;
 • Ибупрофен. Масово използвана основна съставка за производството на редица лекарства за грип, настинки и простудни заболявания с доказан ефект;
 • Метамизол. Популярен още като аналгин. У нас е също често прилаган, въпреки че в не малко държави не е препоръчителен. Изключителна ефективност се наблюдава при течния вариант, който успява бързо да овладее повишената от 40 градуса.

За всичко, което ви притеснява п отношение на този вид медикаменти и имате въпроси относно дозировка и съвместимост с други лекарствени препарати можете да се обърнете към лекари и фармацевти.