Настаняването на възрастен човек в старчески дом често е единственият изход от ситуация, когато не можем сами да се грижим за близките си. За съжаление, раздялата с родители, баби и дядовци или други възрастни хора от нашата среда често е съпроводена с угризения. Опитваме се да се справим с тях по различни начини: обясняваме си, че поради нашето битие, жилище или лично положение не бихме могли да се грижим за възрастния член на семейството, търсим подкрепа от приятели и психолози.  

Най-добрият начин да се справите с угризенията, свързани с настаняването на възрастен човек в старчески дом, е… да изберете най-доброто заведение. Когато сте сигурни, че квалифициран персонал ще се погрижи за вашите близки по-добре, отколкото вие самите, ще изпитвате по-малко угризения. Осигурявайки на любимия човек добра грижа, ще сте спокойни, че той няма да пострада. Какво трябва да търсите, когато избирате старчески дом?

Изпълнете всички формалности

Важно е да проверите дали избраният старчески дом е регистриран и има разрешение за работа. Разберете и правилата, по които възрастният човек се приема в старческия дом и как се заплаща престоят му. Проверете дали възрастният ще има гарантирано медицинско обслужване и достъп до рехабилитация.

Друго, което си струва да проверим, преди да дадем близък човек в старчески дом, е дали той ще получи подходящо медицинско обслужване. Добрите домове осигуряват 24-часово професионално медицинско обслужване, рехабилитация и лечебна физкултура, както и 24-часово наблюдение от квалифицирани медицински сестри.  

Проверете менюто, сервирано в дома

Диетата играе важна роля за здравето на възрастните хора. Те трябва да се хранят здравословно, да консумират достатъчно зеленчуци, плодове и млечни продукти и да се хидратират редовно. Поверявайки възрастния човек на нашите грижи, можете да сте спокойни за неговото хранене.  

Проверете в какви условия ще живее възрастният

Най-добрият начин да проверите това е да посетите сами дома за възрастни и да говорите с ръководството. Знаейки, че оставяте вашия близък в подходящите условия, със сигурност ще сте по-малко притеснени.  

Как възрастните хора прекарват свободното си време?

Също толкова важно ще бъде дали центърът осигурява достатъчно добри варианти за прекарване на свободното време. Всичко това е от значение, защото помага на възрастният човек да се интегрира в новата среда и създаде контакти.

Не забравяйте, че настаняването на възрастен човек в старчески дом не е лошо нещо, точно обратното. Това е проява на загриженост за неговото психическо благополучие и физическо здраве. Няма място за угризения, а точно обратното!