Бебетата растат като гъбки и понякога, това скоростно порастване и „съзряване“ в една или друга степен, може да обърка родителите. Сигурно всяка майка или млад татко поне веднъж си е задавал въпроса „Дали не е прекалено рано за еди-какво си…?“. Рано ли е да го захраня? Рано ли е да купувам обувки за прохождане? Рано ли е да му отворя спестовна банкова сметка? Рано ли е да го заведа на рок концерт…?

Естествено, в повечето случаи е въпрос на лична преценка, както и на съобразяване с характера и развитието на конкретното дете. Съществуват обаче някои конкретни въвеждания, които често са осъществени твърде рано от родителите напоследък. Това ранно въвеждане се дължи на трудността да се определи границите между бебе и дете, между новородено и фазата „Я, то вече се е очовечило“.

Днес, насочваме вниманието ви към някои конкретни неща, за които, майките и бащите се объркват, като ги въвеждат по-рано от необходимото…

Въвеждане на определени храни

Обикновено, в различните школи за захранване на бебето хранителните продукти, които представляват силни алергени, се оставят за накрая. Такива продукти са много, но съществуват определени храни, които е добре да се отложат за минимум след навършване на възраст година и половина. Става въпрос за силни алергени като ягоди, мед и ядки. Още по-тревожно е, когато се започва с така наречения fast food още преди детето да е изкарало всички зъби (не че след това тази храна е полезна…). Не е ок на бебето да се дават и всякакъв вид шоколадови десерти, вафли, чипсове и газирани напитки.

Обуването на класически бебешки обувки

Често срещан синдром е майката да захвърли специализираните обувки за прохождане веднага щом установи, че детето ходи самостоятелно, та дори и вече смело подтичва. Да, бебето вече прави стабилни крачки без ваша намеса и помощ, но с това не отпада необходимостта от качествени, изработени според нуждите на все още развиващото се стъпало и мускулатура краче. Специалистите съветват бебето да продължава да носи обувки за прохождане до около 3-годишна възраст.

Преспиването извън дома без майката

Това е много деликатна тема, която няма еднозначна крайна препоръка. На много родители им се налага да започнат работа по-рано от предвидените по закон 2 години майчинство в страната, да не говорим, че има непредвидени обстоятелства, които инцидентно ще създадат необходимостта бебето да се остави я на баба и дядо, я на съседката или професионална детегледачка. В случая говорим за общия случай, тоест извън всички тези независещи от нас обстоятелства, за да препоръчаме бебето да се оставя на гости с преспиване поне след като навърши 9-месечна възраст и то с плавни, увеличаващи се с всяко следващо гостуване посещения.

Източник: BeBuvki