Почитателите на ексцентричните и гурме гозби със сигурност познават вкуса на трюфелите. От край време тези подземни гъби са били считани за символ на благосъстояние и лукс. Те са били любима добавка към храната на римляни  и гърци, които са приемали трюфела като естествен афродизиак. Доста катаклизми по отношение на позволена употреба претърпяват тези скъпи доста скъпи гъби. Не безизвестен факт е, че те дори биват анатемосани през средновековието. Причината за това е, че се оприличават като нечиста храна, която е достойна за употреба единствено от селяните. Но с времето и развитието на кухнята като наслада, а не просто приемане на храна започват да се използват трюфели в едни от най-известните замъци. Много известни имена от историята преоткриват чувствения вкус на трюфела и го предпочитат като удоволствие, с което награждават вкусовите си рецептори.трюфел

През годините трюфелите дори били превърнати  и разменна монета и дори търгуване с влияние. Поради това, че са трудно откриваеми трюфелите наистина си спечелват прозвището за едни от най-скъпите подземни гъби, които е истинско удоволствие да бъде консумирано. Хората, опитващи трюфел за пръв път трудно описват усещането, което изпитва небцето им, но са толкова впечатлени, че наистина имат огромното желание да повторят, потретят.всъщност трюфела не е като обикновена гъба, която може да бъде и основна съставка в едно ястие. Обикновено трюфели се използват като добавки и сосове. Те наистина са много скъпи и минимална част от един такъв подземен еликсир може да увеличи цената на храната до сто пъти. Представяте ли си да дадете стотици долари повече само защото в соса е добавен трюфел.

Разбира се не всички трюфели са толкова скъпи и недостъпни за простолюдието. В крайна сметка днес дори се култивират трюфели и някои видове стават доста по-евтини и доста ресторанти ги предлагат на напълно нормална цена. Но определено това е храна за ценители, които могат да изпитат удоволствие от това да използват тази божествена храна в менюто си. доста интересни като форма, големина, тегло, цвят, специфичен вкус –  това на практика определя вида на тази подземна гъба, както и нейната цена. Характерно за трюфела е това, че той расте под корените само на някои видове дървета – череша, топола, липа, дъб. Не на последно място е добре да отбележим, че всеки вид се развива при конкретни климатични условия, влажност, валежи, сезонност. Едни то най-качествените и скъпи трюфели могат да бъдат намерени в южната част на Франция, Испания, Италия. Трюфелите не са лесно откриваеми и за целта се използват специално обучени кучета, които също се търгуват на доста висока цена.