Настане ли момента да запише какъвто и да било шофьорски курс първото, за което питаме автошколите е колко ще ни струва обучението. Всъщност самата цена като парично измерение не е особен показател, тъй като тя може да ви подведе да запишете при един инструктор и след това да се окаже, че сте сгрешили. В крайна сметка цената до някъде е определяща, но не бива да се превръща в задължителен критерий за да направите своя избор. В зависимост от вида на курса, историята и репутацията на автошколата или инструктора, автопарка, условията за провеждане на обучението, дали в таксата, която ще заплатите са включени изпитни такси и други, всъщност са факторите, които сформират крайната цена, която ще бъде заплатена. Освен това имайте предвид, че има курсове, при които ако например нямате друга категория се плаща една цена, но ако разполагате с поддържаща или основна цената е друга. Така, че е много относително да кажем, че например за  категория а2 цена, която ще пратите е 350 или 550 лева. Обърнете внимание на това как да получите качествена услуга, а не само какво би ви струвало да вземете съответната буква и цифра и те да бъдат отбелязани в шофьорската ви книжка.курс за мотоциклет

Нека да разгледаме една не толкова популярна категория шофьорски курсовеА2 и сами ще се убедите, че що се отнася до финансовата страна на въпроса то е правилно да помислите първо за избора на опитни инструктори, отколкото да се водите единствено от финансово измерение. На първо място като една от категориите, предназначени за правоуправление на мотоциклети а2 е онзи тип курс, при който за да бъде предложен от дадена автошкола то задължително тя трябва да разполага със съответния автопарк. Както знаете това са мотоциклети със среден клас и определени технически данни. А2 се отнася за двуколесни превозни средства, които не надвишават като мощност 35 киловата. Ето, че вече самите автоколи имат ограничение по отношение на това да притежават такова транспортно средство, на което да бъдат провеждани курсовете за обучение. А от гледна точка на инвестиция в качествена и отговаряща на законовите изисквания параметри това никак не е за подценяване. Защото сами ще се съгласите, че по един начин бихте се чувствали на по-новичък и съвременен мотоциклет и по съвсем друг на такъв, който имате чувството, че ще се разпадне под тялото ви. Ето защо не бързайте да плащате каквато и да е цена преди да сте се запознали с условията за провеждане на курса. Това е основното, което първо трябва да предприемете като действие и освен това да проверите задължително репутацията на инструктора.  От това дали е достатъчно подробен в обясненията и дали спокойно предава на курсистите правилата и тънкостите при шофирането зависи колко бързо ще бъде усвоен материала.

За да запишете такъв курс от категория А2 е важно да отговаряте и на критериите, които законодателя е предвидил. Право да бъдат записани имат лицата, които имат навършени 17 г. и 9 м. като идеята е едва след като лицето има навършени 18 години да може да управлява моторното превозно средство. Възрастовото  ограничение е много съществено изискване за всяка една от шофьорските категории. В зависимост от навършените години на водачите се дава право да управляват различни като габарити, мощност и характеристики моторни превозни средства. Освен възрастта, за A2 и останалите курсове за шофьори друго задължително условие е кандидат – курсистите да са грамотни и да имат минимум основно завършено образование. Това от своя страна е една превенция на държавата срещу водачи, които не само не могат да чета и пишат, но и се оказва, че те са една от категориите, които създават предпоставки за пътни инциденти. И поради това изискването за предоставяне на удостоверение за завършено образование е един от основните изискуеми документи, които трябва да носите със себе си при записването на шофьорски курс. При категориите, които се отнасят за мотоциклети и триколесни превозни средства има още един документ, който е свързан с физическата годност на водачите. Това правило е регламентирано в Наредбата по чл. 152а, ЗДвП и още един от изискуемите документи, които кандидатите представят пред своите инструктори и автошколи, в които записват курса.а2 категория

Правилата и текущите условия за провеждането на обучението са предписани от държавата като регулатор на шофьорските курсове. За а2 категорията са предвидени минимални часове по теория и практика. Теорията е в размер на 40 часа, а практиката 20. Намаляването на часовете по теория се предвижда само и единствено, ако водачите имат завършена друга категория, като например а1. Тук те не подлежат н а40 часово обучение, а преминават само 14. Независимо от намаления хорариум всеки от курсистите се подлага на тестов изпит и едва след положителния краен резултат получава възможност за пристъпване към практическото обучение. ако имате под две години стаж като водач от категория а1 задължително преминавате 14 часа, ако стажа е над две години то в случая теоретичните часове са 7 на брой. По-гъвкавите автошколи предоставят преференциални цени за курсистите, които имат завършен друг курс и така и двете страни са удовлетворени от шофьорския курс.

Обърнете специално внимание на модела безопасно шофиране както и обезопасяването на шофоьорите на мотоциклети. От гледна точка на това да сте напълно сигурни, че няма да получите сериозни наранявания по време на карането на мотоциклета си спазвайте правилата за движение по пътищата както и средствата като каска, защитни наколенки и подлакътници, с които се омекотява удара от евентуално падане.  Тъй като лятото е сезона на моторите е добре да имате предвид, че толерантното отношение между водачите на автомобили и мотористи е задължително условие да се опази живота  и здравето на всички участници в движението. Затова изберете качествен шофьорски курс, в който инструктора детайлно ще наблегне именно на тези съществени елементи от вашето обучение. а цената е само средството, с което постигате своите цели. Пожелаваме ви успешно и безаварийно шофиране.