Зимата е сезонът, през който най-често боледуваме. Причините за това се оказва именно отслабения имунитет. Определящо е да се намери решение, с което да повишим защитните сили на организма си и да ми предоставим оптимално ефективни условия, които да благоприятстват стопирането на патогените, които причиняват съответните вирусни или бактериални заболявания. Един от способите за грижа и поддържане на силен имунитет е възможно с помощта на прием на храни, които са богати на витамини. Здравословната и балансирана храна е от съществен принцип за това организма да може да си набавя необходимите полезни вещества, които оказват съществено влияние върху имунитета.

С какво да се храним за силен имунитет?

Безспорно има храни, които се отличават с високи показатели по отношение на подобряване на имунозащитнити сили на организма. Правилното хранене е в основата на това да боледуваме по-рядко и дори да ни връхлети вирус то продължителността на заболяването да е в рамките на два-три дни.

Ако искате да намалите честотата на вирусните заболявания през зимата е приоритетно да си хапвате редовно храни богати на витамини и минерали. А точно такива са:

  • Меда. Дори и децата знаят, че през зимата чаят с мед и лимон е изключително полезен за здравето. Меда е екологичен продукт, който съдържа разнообразни вещества като основните са С, В, А, Е и други. Той успешно подпомага оздравителните процеси и се справя с възпаленията и инфекциите;
  • Лук и чесън. Това са зеленчуци, които се използват в народната медицина като ефективни средства, гонещи вирусите, грипа и хремата. Освен това те са изключително полезни, тъй като намаляват токсините и високия холестерол. Източник са на витамин С и Б6;
  • Кисело мляко. Те са естествен пробиотик, който подобрява храносмилането и се грижи за чревното здраве. А както знаете пробиотиците се считат за едни от най-мощните имуностимулатори. Киселото мляко освен това е богато на витамини от групата В както и е източник за набавяне на витамин Д.

Ето, че когато човек се храни здравословно може да разчита на отлично здраве.

Роля на хранителните добавки

силен имунитет с витамини

Разбира се, че не винаги само с храната можем да си набавим нужните полезни вещества, които ни осигуряват силен имунитет. Безпрецедентни са случаите на непоносимост към някои видове храни, които не бихме могли да консумираме. Тогава как да си осигурим полезните витамини, които биха допринесли за отлична имунна защита?

Определяща е възможността, която ни осигуряват хранителните добавки от аптечната мрежа. Те съдържат комплекс от вещества, които ни осигуряват нужните дневни дози от витамини и минерали, нужни на организма ни. Действително още от раждането пристъпваме към подсилването на имунитета с добавки, които имат благоприятно въздействие върху цялостното общосъстояние на организма. Все по-често пациенти, които са предразположени към вирусни инфекции през есенно-зимния сезон стартират прием на хранителни добавки, които са многокомпонентни. Сред най-предпочитаните се нареждат:

  • Алайв гумени мечета за деца;
  • Мултивитамин сироп на Бекутан;
  • Б комплекс;
  • Лиатон мултитоник и много други.

Пакета от препарати под формата на хранителна добавка в аптеките е изключително добро решение особено, ако не можете да се храните балансирано. Определено това, от което можете да се възползвате са  продукти с отлични качества, гарантиран състав и много изгодни цени.

Могат ли да бъдат приемани добавки целогодишно?

Витамините и минералите са нужни на организма ни ежедневно. Разбира се като вид препарат, който се прилага под формата на хранителна добавка е важно да се запознаете с листовката преди да приемате продължително време който и да било медикамент. Що се отнася до витамините и минералите то те могат да бъдат използвани през цялата година, но разбира се е важно да обсъдите с лекаря си подобна необходимост.

Колкото полезни за силен имунитет са някои витамини то имайте предвид, че те могат при предозиране да доведат до сериозни здравословни проблеми. А това е показателно, че трябва д бъдете внимателни с безконтролното им използване.