Патента на изобретение ви дава изключителни права за опериране по начин, който да ви осигури финансови или други материални ползи. В сайта на https://ipconsulting.bg можете да намерите подробна информация относно това каква е същността на защитата на този тип интелектуална собственост и как можете да разширите обхвата ѝ. В случай, че труда ви може да има широк обхват на приложимото по отношение на това да бъде внедрен в производство или в подобряване на промишлен отрасъл ви съветваме да не се задоволявате само с териториален такъв, който да е валиден само на територията на България. Консултантската фирма предоставя на вниманието на клиентите си представителство, насоки и съвети относно подаване на заявка за Европейски патент за изобретение. Какво точно означава това предстои да споделим в днешната тема.

Защо да патентовате изобретение в ЕС?

Сигурно смятате, че това е ненужно и доста скъпо. Всъщност е добре да помислите по-перспективно относно това да бъдат изложени всички права върху изобретението ви не само в пределите на страната, но и с доста по-широк териториален обхват. На практика това ви гарантира правна защита от неблагоприятно облагодетелстване от трети лица, които имат финансов или друг материален интерес от внедряването на изобретението в даден сектор като нещо иновативно.

Патента в ЕС е все по-предпочитана мярка от изобретателите, тъй като те по този начин и осигуряват много по-мащабна сигурност и защита. Тук говорим не само за ограничения, които се отнасят до общността, а и по отношение на списъка със страни, които участват в Европейската конвенция. На практика това дава възможност за предоставяне на защита на изобретението ви дори в държави като:

 • Латвия;
 • Малта;
 • Хърватия;
 • Норвегия;
 • Северна Македония;
 • Сан Марино;
 • Албания;
 • Сърбия;
 • Черна гора;
 • Босна и Херцеговина.

Това разширяване обхвата на Европейската патентна организация показва, че можете да си гарантирате много широк обхват на защита на вашето изобретение предвид правата като собственик, които имате към него.

Какво е нужно да направите за да регистрирате патент в ЕС?

изобретение

Навяно ви се струва доста сложна процедурата и това е в състояние да ви откаже от каквито и да било по-нататъшни действия. Но когато говорим за отличен потенциал от възможности и решения, които биха били определящи за експедитивното и експертно подаване на документите към Европейското ведомство то има защо да се вземат под внимание използването на консултантски услуги.

Не е лесно за човек, който не е наясно с процедурата да се справи с такъв тип набор от документи, които се подават в институцията. Затова ви съветваме да се доверите на IP Consulting, които предоставят на вниманието ви следния списък с услуги:

 • Изготвяне на заявка с точно описание на изобретението;
 • Представителство във всяко едно ведомство, което има връзка с издаването на патент;
 • Изготвяне на експертиза, която доказва, че изобретението има значимост в определен отрасъл;
 • Оформяне на договори и други документи, които са свързани именно с приложимостта на патента в съответния списък със страни, които участват в конвенцията;
 • Правна защита и други.

Реално използването на консултантски услуги ще ви позволи да си спестите доста нерви и време, тъй като специалистите са абсолютно наясно с процедурата и нейното спазване.

Защо е по – евтино използването на консултантски услуги?

Препоръчително е да се доверите на специалисти, които имат нужния опит по отношение на регистрацията на европейски патент. Има достатъчно причини да бъдете сигурни в това, което ви се предоставя като възможности, тъй като една бърза сметка показва, че ще платите по-малко.

Загубите, които можете да търпите в случай, че сами предприемете действие за регистриране на патент в ЕС могат да бъдат повече, тъй като консултантите са изключително експедитивни и прецизни в работата си, което предполага пестене на време и излишни главоболия.