В дървообработващата индустрия има редица инструменти, машини и пособия, които се използват с цел да улеснят работата на специалистите. Независимо дали сте начинаещ дърводелец или професионално изработвате мебели то няма как да не осъзнаете необходимостта от оборудване на работилницата с банциг. Ако не сте наясно какво представлява тази машина и как работещите в дърводелския сектор избират такъв тип уреди за да повишат производителността при провеждане на своите ежедневни занимания то в днешната тема ще обърнем повече внимание на продуктите с капацитет за лесно и прецизно рязане на дървени или други елементи.

Колекции и възможности за майсторите

Покупката на банциг за рязане на дърво е важно решение не само за професионалистите, но и за домашната работилница на любители дърводелци. Когато става въпрос за избор на такъв тип машина се оказва, че по-големите машини често са предпочитани. Но статистика показва, че не винаги са по-добри. Потребители споделят, че има модели като 16-инчовите лентови произвеждат по-малко вибрации заради това, че са поставени на маса. Освен това те имат по-голяма мощност и по-голям капацитет на рязане. Да, по-скъпи са, но пък са доста трудни за местене и се нуждаете от повече място за да извлечете максимума от тях. Този вариант са благоприятни решения за професионални, но не и любителски работилници.

Ако сте начинаещ дърводелец и искате да придобиете повече увереност и опит то моделите 14 инча са значително по-добрата алтернатива. Оказва се дори, че не малко професионалисти ги предпочитат именно предвид това, че уреда е доста по-компактен и лесен за използване. Лентовите с по-малки размери уреди от категорията банциг ви гарантират:

  • Ефективност при работа до 95 %;
  • Лесно преместваеми съоръжения на желаните в работилницата зони;
  • Не заемат прекалено много площ;
  • По-евтини са.

На пазара можете да откриете съществен асортимент от машини за професионалната или любителската работилница. Навярно богатия избор би ви затруднил, но определено що се касае до осигуряването на по-добра и отлична алтернатива за подобряване условията за работа можете да разчитате на видове, които за задоволят нуждите ви.

Видово разнообразие

Моделите банциг, които професионално ориентираните търговци на качествени машини предоставят са интересни по отношение на разновидностите спрямо някои специфични технически параметри. Тъй като банцига е машина, която има широко приложение в различни дървообработващи браншове е очевидно, че уредите следва да имат огромен потенциал за реализиране на проектите на дърводелците без усилия.

Затова особено внимание заслужават следните варианти от категорията машини:

  • Хоризонтален. Отличителното при модела е това, че дължината на острието на ножа е разположено хоризонтално. Това дава възможност на оператора да следи точно ъгъла на рязане на елемента и да постига отличен контрол върху процеса. Предпочитани са и заради това, че са нужни минимални усилия за провеждане на рязането;
  • Вертикален. Доста често използван вид, който е предпочитан при мебелното производство. При банцига от типа вертикален логично режещия нож е вертикално позициониран, което предоставя възможност за обработка на много малки елементи. Вариантите за избор са за позиционирани на маса или директно стоящи на пода машини;
  • Ръчни за дърворезба. Тук се говори за мини машини, които позволяват лесно манипулиране на елементи. Предназначени са за рязане на прави и криви линии при обработката на дървени и пластмасови детайли .

Според професионалните ви ангажименти или обичайни хоби занимания сега можете да избирате измежду огромен ресурс от продукти, които са изложени в каталога на онлайн магазин Ташев Галвинг.

Технически параметри

рязане на дърво

Визуално може да ви допадне даден модел банциг и цената му да ви устройва, но важен момент при взимане на решение за избиране са именно техническите параметри на машината. Сред онези, към които си струва да насочите най-голямо внимание специалисти и консултанти отчитат:

  • Мощност. Често предложенията варират от около 200 W за любителски и от 300 до 375 за такива с професионално натоварване. Моделите за дърворезба обикновено се предлагат с мощност 120 W;
  • Скорост и дълбочина на рязане. Важно за процеса на работа е с каква скорост и дълбочина на рязане може да борави машината, тъй като има различни видове дървесина както и пластмаса, които се използват за изработка на определени елементи. Машините обикновено имат поне две скорости, които позволява да изберете подходящата според типа на обработвания материал;
  • Екстри. Без тях няма как да останете удовлетворени, тъй като те позволяват максимална лекота при работа. Като екстри към даден модел банциг се описват наличието на LED осветление, позволяващо инсталиране на машината и в по-тъмни работилници. Друга опция за повишаване ефективността при работа е отвора за изсмукване на прах, което ви гарантира чистота на процеса на обработка.

В зависимост от вашите нужди и принципи на използване на съоръжението сега можете да се възползвате от онези варианти банциг, които са благоприятни, удобни и функционални. На пазара се предлага огромно разнообразие, което идва да покаже, че преди да предприемете известни действия и решения е нужно да приложите най-висока опознавателна и аналитична отговорност с цел да бъдете абсолютно сигурни във възможностите на избрания от вас уред.