Ако и вие сте от водачите, които си признават, че нищо не разбират от автомобили, а единствено зареждат гориво и карат то със сигурност сте от хората, които страшно много разчитат на автомонтьорите за поддръжката на возилото. Знаете ли всъщност какво представлява жилото за газ? Вероятно и представа си нямате къде се намира и как функционира? Ако ви е любопитно да разберете точно за какво става въпрос в следващите редове ще ви предложим малко полезна информация за това що е то жило за газ и как да действате, когато имате повреда.

Принцип на действие

Независимо дали автомобила ви е с ръчна или автоматична скоростна кутия то определено имате нужда от правилния майстор ако жилото на газта откаже да функционира. Това е един доста миниатюрен елемент, който контролира оборотите на двигателя както и ускорението на автомобила. Жилото е детайла, който създава връзката между педала на газта и дросела. От тук идва и неговото име, а именно жило за газ.

Ролята на жилото е доста значима, тъй като ако то спре да функционира оставате буквално в статично положение. Колата не помръдва, тъй като жилото е скъсано и не може да подаде сигнала за ускорение.

Защо се поврежда жилото

жило

Като всеки друг автоелемент по колата ви и жилото за газта си има живот. Авариите могат да се провокират и от други процеси, но една от най-честите причини за възникване на необходимостта от подмяна на жилото на газта е неговото износване. А когато износването е в много висока степен то неизбежно се стига до късане, което прекъсва връзката между педала и дросела, което води до липса на ускорение.

Освен скъсването други причини за ремонт на този важен елемент могат да бъдат:

  • Разтягане на жилото. Можете лесно да забележите този проблем, тъй като управлението на автомобила всъщност става трудно. Дори да ускорява то това се случва много бавно, а самата кола е с някак намалени и забавени във времето реакции;
  • Нужда от настройка на жилото. Дори минимално разместване на позицията на жилото се оказва причина за неефективността на автомобила. Жилото не работи правилно, което се отразява на управлението на колата.

Този вид аварии не бива да се пренебрегват, тъй като водят сериозни последици със себе си. реално не можете да използвате колата си при условие, че жилото за газта е разтегнато, скъсано или в неправилна позиция. В такива моменти имате нужда само от едно – сервиза на Микрон Доцев, в който ще се погрижат за вашата кола напълно професионално.