Ползването на железопътен транспорт за предвижване от едно към друго населено място си остава най-изгодния и достъпен начин. Независимо от това, че ресурса на БДЖ е доста плачевен по отношение на вагони и локомотиви то не можем да отчетем и факта, че спалните вагони започнаха периодично да се подновяват и по този начин много хора, които пътуват от Софи и Пловдив до морските ни курорти могат да се насладят на едно спокойно и приятно пътуване. Дори в началото на летния сезон пътуващите алармираха, че има недостиг на спални вагони, които да поемат целия поток от хора. Проблемът, който обаче отчитат от администрацията на БДЖ е, че поради ниските цени на билетите много хора купуват билети за едно купе в спален вагон от гледна точка на това да не бъдат притеснявани от чужди хора.вагони за спане

Възможностите, които редовно пътуващите в пътнически вагони могат да ползват са шанса 15 дни предварително да резервират своето място, а не както до момента само 5 дни. При вагоните с места за спане обаче пътниците могат дори 30 дни предварително да си купят билет, но пък е невъзможно да се конкретизират желаните места. Това е неудобство, което има системата за резервация на билети и от БДЖ сигнализираха, че работят за неговото отстраняване. В действителност недостига на спални вагони е повече от явен и не  нужно да направите анализ на ситуацията за да установите, че не всички влакове, които са предназначени за дълги дестинации разполагат с места за сън.

Тестването на новата система за резервации на билети за спални вагони все още е в ход. И тъй като летния сезон все още е в разгара си безспорно продължават и неволите на пътуващите и желаещите да отидат до морския бряг спокойно и евтино. От БДЖ признават, че все още изчистват грешките, но за целта специалистите имат нужда от време, в която да подобрят услугата.