Тъй като през последните няколко сезона моделите създадени от лачена кожа, се задържат на подиума, тази статия ще поговори по-подробно за този материал и неговия производствен процес и поддръжка, за да може да съхранявате по-дълго красивите обувки от лак. Особено популярни днес са лачените дамски обувки, ботуши и сандали. Лакът може да бъде, както изпъкнал и гладък, така и обувките могат да бъдат с различни декорации – джувки, пискюли, цветя и кристали.

Продуктите направени в този стил, се отличават с наличието на дебели и високи токчета. Ботушите с лакирана кожа обикновено са с дебели нитове и катарами около глезена. Въпреки факта, че лачените сандали са доста груби, те са много удобни и практични за носене.

През последните години дизайнерите създават все по-дръзки и неочаквани и стилни решения. Това важи, както за детските обувки, така и за обувките за мъже и жени. Производителите успяват да съчетаят лака с кожа и велур, в светли и тъмни цветове, с отворени пръсти, дантела, токчета, плоски подметки и платформи.

В повечето случаи лакът е кожа, покрита със специален филм или лаково покритие. Тя може да бъде направена от конска кожа, хромирана свинска кожа и др. Обувките, изработени от кожа, съчетават гъвкавост, мекота, финес и зашеметяващ външен вид.

Процесът на производство позволява да се постигне естетически ефект с помощта на лъскав филм. Преди всичко грундираната кожа има специална структура, която на практика прониква дълбоко в материала и оформя повърхността на адхезивния слой, който е способен на сцепление с различни вещества, в зависимост от свойствата и състава им. След това кожата се покрива със слой от лак или филм, който се прилага към повърхността. В основата на този слой могат да се използват целулозни производни, ленено масло или синтетични продукти, обикновено полиуретани. След това, върху кожата може да се приложи печат, може да бъде подложена на щамповане или изкуствено сгъстяване – във всеки един от случаите, тя ще запази своята блясък.

Лачените обувки изискват много точна и внимателна и ежедневна поддръжка. Вие също трябва да знаете, че универсалните почистващи продукти, не са подходящи за лачените обувки. Кремовете за тези продукти трябва да бъдат направени на водна основа. Когато се грижите за лачените ви обувки добре, те ще служат дълго и в същото време винаги ще изглеждат страхотно.

 

Надяваме се да бяхме поне малко полезни 🙂