Опознаването на един град не се фокусира само върху това къде е позициониран и дали привлича туристи с морския бряг или чистия планински въздух. Казват, че да обикнеш и да превърнеш в любимо място за посещение е важно да опознаеш културата, която включва различни забележителности на града, концертни зали, музеи, галерии, театри и много други. А едно от местата, които заслужава да посетите именно заради богатата култура е именно София. Жителите и гостите на столицата определено са привилегировани от възможностите, които им се предоставят така, че има защо днес да акцентираме на едни от най-ключовите и посещавани ежедневно места. Музеи в София има позиционирани в различни части на града и ако обичате историята и културата, интересувате се от непознати за вас факти и обстоятелства то ето, че списъка, който ще представим днес може да ви бъде полезен за да не пропуснете да посетите някое важно културно пространство.

От къде да започнете културната обиколка на София

Града е популярен като един от притегателните културни центрове за провеждане на различни фестивали и мероприятия. Обикновено музеите се превръщат и в места не само за представяне на исторически ценности, но и като центрове за изложение на гостуващи изложби, провеждане на официални тържества и други. Струва си ако живеете или сте по работа в София да посетите едни от най-емблематичните музеи в града, които ще ви разкажат за исторически и архитектурни факти, които са свързани с българската история или тази на града.

Няма съмнение, че едни от най-посещаваните културни места в София са:

Културни маршрути
 • Регионален исторически;
 • Националният археологически институт  към БАН;
 • Националният „Земята и хората“;
 • Военноисторическия;
 • Национален литературен;
 • Детски научен център „Музейко“;
 • Национален антропологичен;
 • Национален църковен историко-археологически;
 • Национален по палеонтология и исторична геология и други.

За любознателните София предлага наистина много интересни места, които да посетите по време на престоя си в града. Човек може да обогати познанията си и да научи нещо ново, свързано с нашата история от посещението си в някои от ключовите културни места в столицата, където се изнасят и групови беседи. Музеите са често посещавани от групи ученици като това е един от начините у децата да бъде провокирано любопитството към редица исторически факти, за които всъщност учат и в училище.

За образовани деца

Всеки е наясно, че за да се сформира едно отговорно общество е важно децата да могат да се развиват. Знаете ли, че един от най-популярните детски музеи в София е Музейко. Мястото е уникално и наистина децата тук могат да научат нещо ново и интересно докато се забавляват. Още на входа на детския музей ще ви посрещне гигантско дърво, което е своеобразен образ на връзката между миналото и бъдещето, между земята и космоса. Децата се отправят в едно неповторимо пътешествие, с което могат да открият някои свои способности или пък да се позаинтересуват от нещо ново и любопитно.

И тъй като днес музеите не са само центрове за излагане на експонати, които са старателно обезопасени за стъкла на децата, посетили Музейко се дава възможност да се докоснат до всяко едно уникално място като:

 • Древни гитанти;
 • Исторически факти;
 • Скали;
 • Воден свят;
 • Космос;
 • Как де опазят околната среда за бъдещи поколения и много други.

Опознавайки това, което ги заобикаля, това което са оставили за нас първите хора и правилно използване на земните ресурси е повод децата да се изградят като отговорни личности и хора. Ето, че музеите в София могат да бъдат наистина интересно и забавно място, което да посетите със своите деца за да опознаете не само историята на вашия град, а и да научите нещо ново, интересно и впечатляващо.