Предстои да ви изненадаме с нашето статистическо проучване, което показва, че поне 20 % от домакинствата у нас използват отоплителните уреди и за готвене. Правилно е досетихте, че става въпрос за имоти а село, вили, планински къщи или хижи, където усвояването на топлината се фокусира и върху това докато се топлим да можем и да сготвим нещо вкусно. Няма нищо странно и ненормално в това предвид факта, че нашите баби са използвали котлона и фурната на отоплителната печка като основното гориво прилагано за повишаване на температурата са били дърва и въглища. Нещата през 21 век до голяма степен са модернизирани. Съвременните електроуреди са доста енергийно ефективни и функционални, но за местата, които споменахме преди малко не са особено ефективни. Честото спиране на тока на места с висока надморска височина, ниските температури и други климатични промени са повод днес да ви представим готварска печка на пелети суха, която реално е усъвършенствания вариант на моделите на дърва, които са били използвани през миналия век.

Повече удобство

Удобството е в основата на това да се изберат подновени и доста по-подобрени версии, които да заменят стандартните. Стратегически ползите на една готварска печка на пелети суха идва от това, че горивния елемент е по-иновативен. Като вид биогориво, което през последните години нашумя изключително много пелетите имат свойството да се превърнат в наистина много благоприятна възможност, която гарантира:

печка
 • Икономично потребление;
 • Екологичен ресурс, намаляващ вредните емисии;
 • Ниско тегло;
 • Калоричност;
 • Висока ефективност и други.

Съпоставени с дървата пелетите имат десетократно по-добри качества, което всъщност им дава повече възможности за изява не само като топлене със сух въздух или на принципа водна риза, а имат способността да спомогнат и процесите на приготвяне на храна. Интереса към сухите готварски печки на пелети е оправдан и през последните няколко години се наблюдава увеличаване на продажбите. Всъщност клиентите се ориентираха към метод, който е много по-ефективен отколкото да си губят времето в цепене на дърва, непрекъснато зареждане и ангажимент за почистване и то ежедневно от събралата се пепел.

Устройство на суха готварска печка на пелети

Всъщност принципа на действие на тези готварски печки е напълно елементарен. Да те страшно много приличат на моделите на дърва като единствената разлика е в това, че се използва гориво пелети. Ако се консултирате със специалисти предлагащи такива уреди ще осъзнаете, че не само това отличава пелетните сухи уреди от стандартните готварски на дърва. Тъй като топлината, която генерират пелетите достига доста високи температури то това помага за много по-бързото приготвяне на храната, така че в случай, че използвате пелети за да готвите то ще можете да съкратите времето до пълното приготвяне на ястието.

Особеностите на сухите готварски печки се отнасят до:

 • Те са приложими за отопляване на помещения до максимум 80 м2;
 • Предлагат се в изработка от материал, който е максимално дебел с цел да не се деформира или износи печката от високата температура при горенето на пелети;
 • Имате възможност за контрол на температурата на фурната;
 • Можете да използвате цялата повърхност на плота за да готвите;
 • Отоплението се извършва на принципа на конвекцията предвид това, че уреда е от типа „сухи“ уреди;
 • Топлинната мощност е оптимална така, че да осигури не само отопление, но и протичане на процесите на приготвяне на храната.

Нищо сложно няма в това да се използва и поддържа такъв готварски уред. Много по-ефективни от стандартните на дърва, по-удобни при домакинските занимания, улесняващи и допринасящи за поддържането на уюта и комфорта в дома. Инвестирайки в такава печка ще осъзнаете, че наистина има много по-бърз, икономичен и рентабилен начин да готвите и да се топлите през зимата.