Кутията – пазителят на часовника

На колко бяхте, когато имахте първият си часовник? 10, 15 годишен? Може би сте го купили със свои пари или ви е подарен от близък човек. Може би е антика, която се предава в семейството или намирате нещо магнетично в механизма и стрелките на тази малка кутия на времето. Прекарали сме доста години с него. Имаме както хубави, така и лоши спомени, а той е бил там, на китката ни. Показвал е часа, а може би и датата. Часовникът е част от нашите спомени, визия, а може би и характер. Нещо, не нужно, но все така важно.

Какво правим за да го предпазим? Държим го в кутия за обувки или го оставяме на нощното шкафче или маса. Интересно е колко голяма част от нас е, а колко малко влагаме в съхранението му.  

Искам да споделя с вас как да предпазим часовниците ни с практичност, но и със стил.

Чували ли сте за кутия за часовници? Сигурно, но предполагам, че не сте се замисляли за такава. Сигурно струва много или е само за хората със скъпи часовници… излишен разход.

Какво представлява? – Най-често е с правоъгълна форма,понякога и с овална. Произведена отвън, с издръжлив материал като дърво, кожа или тяхна комбинация, а отвътре с мек плат. Има капак, на който често е поставено стъкло (плексиглас). Вътре е разградена с прегради, където се слагат отделните арикули.

Кутията е направена за да предпазва часовниците ни, както от прахоляк и влага така и от драскотини и по-сериозни щети нанесени от ядосана котка или приятелка. Дървото е здрав и издръжлив материал, който отлично предпазва от наранявания. Има една уязвимост – влагата. Кожата също предпазва, но не е толкова твърда, като дървото. Доста добре се справя с влагата обаче. Най-добра е, разбира се, комбинацията от двата материала. Така се съчетава най-доброто от кожата и дървото.

Вътре кутиите са с прегради, който предпазват часовниците от драскотини и не им позволява да се търкат един в друг. Мекият плат осигурява защита, дори ако се случи нещо на кутията. Нещо като падане или… хвърляне от страна на същата ядосана приятелка.

Средно мъжете разполагат с един или два часовника. За това, когато избираме кутия, ще искаме такава, която е с две или три прегради. Ако изберем кутия за три часовника, ще разполагаме с една свободна преграда, където можем да слагаме други аксесоари като пръстени, копчета за ръкавели, гривни и други. Също така ще сме подготвени ако бъдем изненадани от вече не толкова ядосаната приятелка – с нов часовник.

Ако пътуваме много и искаме да предпазим часовника си можем да вземем преносим калъф. Той е от ползва както за тези от нас, които имат само един часовник, така и за пътуващите. Не е нито от кожа, нито от дърво, но осигурява оптимална защита за часовника ни. А и не боли толкова, когато бъдем замерани с него…

Нека запазим часовниците си през годините. Да изглеждат така, както ги помним.