Функционирането на димоотводната инсталация е зависимо от всички онези компоненти, които са с огромен потенциал за защита на работата на уреда. Често домакинства, които използват печки на дърва, камини на пелети или котли забелязват, че пламъка загасва безпричинно и се наблюдава връщане на миризмата и дима обратно към уреда. Това води до поява на неприятна миризма и задимяване на помещенията, което от своя страна е причина за риск за здравето и причиняване на материални щети по тавана, стените и мебелите. Какво е решението, което препоръчват специалистите? Водещи се оказват използването на https://www.balkanenergy.bg/category/shapki-za-komini.

Защо коминните шапки са с решаващо значение за ефективната работа на уреда?

Още в началото на днешното четиво споделихме, че не бива да бъдат пренебрегвани нито един от елементите, които са част от димоотводната инсталация. Безспорно това, което е необходимо да се знае е, че шапките за комини независимо от това, че не се виждат имат ключова роля в това да осигурят най-оптимална и правилна защита за функцията на отоплителния уред.

Те определено повишават ефективността от процеса, тъй като:

 • Не позволяват силния ураганен вятър да „връща“ обратно дима към уреда;
 • Подобрява ефективно усвояването на топлинната енергия;
 • Грижи се за рентабилното изгаряне на използвания отоплителен ресурс;
 • Намалява до минимум риска от проникване на влага в отвора на комина, което причинява съществени щети върху димоотвода и неговото функциониране;
 • Не се допускат други замърсявания като пера от птици, клони и други, които могат да попаднат в комина и от високата температура да причинят пожар

Ето как един съвсем елементарен и малък компонент, който се дефинира като аксесоар може да окаже особено въздействие върху правилната работа на уреда и удовлетворението на домакинството през зимните месеци. Именно поради това не бива да бъде пренебрегван, а да се предвиди още при изграждането на инсталация, при която ще бъдат използвани печки, камини и котли.

Как да изберете?

коминна шапка

Навярно си мислите, че всички продукти от категорията са идентични. Но всъщност се наблюдават много съществени разлики и е добре да ги вземете предвид преди да инвестирате в този аксесоар. Покупката на първо място трябва да бъде фокусирана върху спецификата на отвора на комина, но освен това има и други фактори, които са особено важни за създаването на една отлична, оптимално качествено оформена и уютна атмосфера.

Критериите, от които е необходимо да се ръководите се отнасят до:

 • Размери на шапката;
 • Материал за изработка;
 • Дизайн;
 • За какъв вид гориво е предназначена шапката;
 • Какви са способностите за осигуряване на защита на отвора на комина;
 • На каква цена се предлага съответния модел и други.

Изложената информация е показателна за това, че всъщност много от потребителите биха могли лесно да се ориентират и справят с подбора на такъв елемент дори без да има нужда от професионална консултация. Но в случай, че не можете да направите сами преценка не се колебайте да се възползвате дори от онлайн услугите, при които клиентите могат да споделят тревогите си с търговците и така да получат адекватни насоки и предложения, от които да ес възползват.

С акцент към разнообразието

Безспорно широкия спектър от предложения са осланя на принципите за изработка на тези аксесоари. Шапките за комини се предлагат както вече стана ясно в разнообразни варианти според техните технически и визуални параметри.

Сред популярните и масово предпочитани от потребителите се нареждат:

 • Френско варелче;
 • Пагода;
 • Въртяща се, която намалява риска от това да навлезе вятър в отвора на комина и така да изгасне пламъка;
 • С дизайн на птица и много други.

Изключително богат разнообразие ви очаква в каталога на BalkanEnergy. Възползвайте се не само от многообразието, но и от добрите оферти, които търговеца предлага.