Всеки знае, че упражненията са полезни – поддържат теглото в норма, правят ви по-здрави, карат ви да се чувствате по-млади. Но знаете ли, че спортуването ви прави и по-щастливи? Когато тренирате редовно и сте активни, чувствате по-малко стрес и напрежение, което не е просто съвпадение! Чудите се кои са причините?

Когато спортувате, в мозъка ви се освобождават “хормони на щастието”

Допаминът се образува в резултат на химичен процес в мозъка и играе важна роля за щастието ни. Той е необходим, за да усещаме удоволствие и радост. С напредване на възрастта човек постепенно изчерпва запасите от допамин, което го кара да търси нови начини и изживявания, чрез които да си го набави. А кой е най-добрият начин да се увеличи производството на т.нар. “хормон на щастието”? Спортът. Така че, обуйте своите маратонки и се раздвижете, за да сте щастливи!

 

Спортът намалява стреса

Упражненията помагат да се отървем от натрупаното напрежение през деня, но те намаляват и стреса в дългосрочен план. Вие увеличавате сърдечната честота и предизвиквате поредица от хормонални промени. Когато свикнете с това ниво на напрежение, ще можете да се справяте и с по-високите ежедневни нива. А по-малко стрес означава по-щастлив живот!

 

Тренировките ви стимулират

Със сигурност има дни, в които не ви се спортува. Но колкото и да сте изтощени от дългия работен ден, от грижите за семейството или натоварения уикенд, направете всичко по силите си и се раздвижете! Гарантираме ви, че след това ще се почувствате много по-добре. Просто се надъхайте и напук на обстоятелствата направете една здрава тренировка. Ще се учудите какъв положителен ефект ще има върху настроението ви.

 

Редовните упражнения ви правят по-уверени

Когато не се чувствате добре в собствената си кожа или не харесвате начина, по който изглеждате, това лесно може да доведе до ниско самочувствие, което автоматично ще ви направи нещастни. Това ще доведе до негативи и в други аспекти от ежедневието ви – работа, връзки, цели.

 

Започнете да спортувате редовно и ще видите как тялото ви се променя. Тренировките не само ще подобрят външния ви вид, но и физическото състояние и дори психиката ви. Спортът ще ви направи по-силни, по-уверени, по-независими и много по-щастливи.

 

Тренировките се борят с безсънието

Ако страдате от безсъние, не бързайте да прибягвате към хапчетата, а просто потренирайте малко. Когато сте активни и спортувате редовно, ще подобрите и качеството на съня. И не само това, ще имате стимул и да станете от леглото сутрин и да свършите нещо полезно. А кой човек не обича да започва деня с усмивка, благодарение на пълноценния сън?

 

Така че, спортувайте, за да сте щастливи! И когато се чувствате тъжни, изморени или стресирани, станете от дивана и действайте. Резултатите ще ви удивят.