Практикуването на бойни изкуства винаги се е приемало като едно много високо ниво на самодисциплина и усъвършенстване. С особен интерес се ползват онези, които се базират на философски учения, които търсят хармонията между духа и тялото. А без съмнение китайското бойно изкуство тай чи отговаря на съвършеното общуване и духовната енергия, която самите ние и телата ни генерират. Някак звучи твърде извънземно, духовно, недостижимо, но всъщност тренировките по Тай Чи станаха толкова популярни в световен мащаб именно затова, че могат да се практикуват от хора на различни възрасти.

Какво представлява Тай Чи изкуството

Това е бойно изкуство, което представлява продължителна тренировка, при която се акцентира на плавните движения. Повечето почитатели на бойните изкуства са наясно, че резките и отсечени техники са присъщи за повечето бойни спортове, които се практикуват по цял свят. Но при тай чи говорим за вид усъвършенстване и намиране на пресечната точка между материалното и духовното. Именно така човек успява да осъществи пълен контрол както над тялото така и емоциите си.

 Много от практикуващите, които са в категорията начинаещи изпитват сериозни трудности със самото удвояване на техниките и движенията. Без враждебност, без гняв, ума трябва да бъде напълно освободен от подобни мисли за да се достигне онзи покой, който ще свърже тялото с духа.

Интерес към Тай Чи днес

Ако учението преди векове се е считало като висока духовна рамка то днес практикуването на Тай Чи е провокирано от редица обстоятелства:

  • Лошо здравословно състояние;
  • Проблеми с контрол над гнева;
  • Стрес и напрежение в служебните ангажименти;
  • Слабо развита мускулатура и издръжливост на тялото.

Дори да ви звучи твърде налудничаво то се оказва, че тренировките по тай чи могат да помогнат на хора с подобни или близки проблеми. Сред ползите от практикуването на китайското бойно изкуство се нареждат също така:

тай чи
  • Подобряване на гъвкавостта;
  • Оформане на релеф на тялото.

Ако си мислите, че часовете прекарани във фитнеса не са достатъчни за да постигнете съвършена физическа форма то можете да преминете към доста по-спокоен и уравновесяващ мислите ви спор като Тай Чи.

В България има клубове, в които можете да практикувате тай чи, независимо от вашата физическа подготовка. Учението е подходящо за хора в различни възрасти, което е възможност да посетите клубовете заедно със своя партньор или с децата.

Здраве, тонус, енергия, самоконтрол, перфектна физическа издръжливост! Ако сте привлечени от възможността да предоставите на тялото си тази релаксираща антистрес терапия сега е момента да се погрижите за себе си така както заслужавате.