Наличието на висок холестерол може да засегне сериозно редица органи и да застраши живота на човека, който страда от заболяването. Това, което е много важно да имате предвид е, че риска от сърдечно-съдови заболявания при наличие на високи нива на лош холестерол е значителен, което предполага от своя страна да бъдат предприети редица действия. Може ле да бъде контролиран с лекарства? Кога трябва да се посети лекар? Има ли други средства, при които не е задължително използването на медикаменти? Отговорите ще потърсим за вас в днешната публикация. А онези от вас, които се интересуват от списъка с лекарства за сърце и холестерол могат да посетят линка тук https://aptekifenix.bg/lechenie-i-terapiya-sardechno-sadova-sistema/lekarstva-za-syrce-holesterol.

Методи за контролиране нивата на лошия холестерол

За да не изпаднете в необходимост от използване на лекарства е редно да полагате основни грижи за своето здраве. Част от тях включа:

 • Подобряване на физическата активност;
 • Намаляване консумацията на вредни храни;
 • Добавяне в дневното меню на повече плодове и зеленчуци;
 • Ограничаване приема на алкохол;
 • Отказване от вредните навици като например хапване на нещо сладко през вечерта и други.

Заседналия начин на живот както и редица други обстоятелства, които са свързани с навиците ви повлияват неблагоприятно нивата на лошия холестерол в кръвта. Това води да запушване на съдовете и невъзможност за подсигуряване на ефективна циркулация на кръвта. Нуждата от прилагане на медикаментозно лечение цели да бъдат разградени образуваните мастни депа. Предвид факта, че се касае за заболявания, които се разглеждат като рискови и оказват негативно въздействие върху сърдечно-съдовата система е необходимо да имате предвид, че лекарствата задължително следва да бъдат изписани от лекар.

Защо холестеролът е важно да се контролира?

за висок холестерол

Навярно сте чували, че има добър и лош холестерол. Човешкото тяло се нуждае от добрия за да се поддържа производството на редица хормони, кисели и синтез на витамин Д. Но когато заговорим за лош то тогава е редно да се посети лекар, който съобразно установеното ниво след кръвни изследвания е важно да се контролира. Наслояването на восъчната субстанция по стените на кръвоносните съдове и клетките може да окаже доста сериозно влияние върху работата на нервната система, сърцето и черния дроб. Обикновено хората, които страдат от високи стойности на наподобяващата мазнините субстанция рязко покачват телесното си тегло, усещат липса на енергия и тонус, имат затруднено дишане и бързо се изморяват дори при изкачване на стълби.

Наличието на прекалено много високи стойности на LDL холестерол в кръвта води до:

 • Отслабени стени на кръвоносните съдове;
 • Недостиг на кислород до сърцето;
 • Втвърдяване на артериите, което води до атеросклероза;
 • Стесняване на съдовете;
 • Образуване на кръвни съсиреци;
 • Риск от инфаркти и други.

Ето основанията, които са ключови за това да бъдат контролирани нивата на лошия холестерол. Ако сте предразположени към такива заболявания е очевидно, че имате нужда от лекарска консултация. Назначаването на лечение с определени лекарства се провежда само и единствено под контрол на специалиста, който проследява състоянието ви.

Кога е време да посетим специалист?

Много хора не са наясно, че има редица фактори, които биха повлияли на стойностите на LDL холестерол в кръвта. Необходимостта от консултация при специалист е наложителна при:

 • Наследствена предразположеност към развива не сърдечно – съдови заболявания;
 • Възраст и пол;
 • При прекалена консумация на мазни храни;
 • Застоял начин на живот и други.

Дори най-незначителните проблеми, които можете да установите не бива да се пренебрегват. При повишаване на телесното тегло, чувство на замаяност и липса на тонус потърсете лекаря си, който да назначи съответното кръвно изследване. Така ще установят стойностите на LDL и ще бъде назначено съответното ефективно медикаментозно лечение. Използването на лекарства цели подобряване на метаболизма в организма и безпроблемното циркулиране на кръвта до всички важни органи.