Има просто маркетинг, а има и брилянтен маркетинг. Отидете в магазин за часовници и може да видите, че откривате нова купа златна рибка. Големият испански производител на часовници Festina пуска пълни с вода прозрачни пластмасови торбички по рафтовете на своите магазини, заедно с версиите на техните водолазни мъжки часовници Profundo в тях. Това не е първият път, когато часовник е презентиран във вода, но никога преди това не е правено по този начин. Брилянтната концепция е благодарение на базираната в Берлин агенция Scholz & Friends.

„Profundo“ на испански се превежда „дълбок“. Докато тези часовници за мъже не са дълбоко под вода, посланието тук е, че те могат да останат във вода за очевидно много дълги периоди от време и да бъдат напълно OK, за да бъдат извадени от торбата и да бъдат поставени на китката. Това, което е оригинално е, че опаковката на дребно напълно продава концепцията за този часовник Festina. Нищо друго не е упоменато върху опаковката с изключение на името на марката “Festina” и слогана „Egineered for water“ (проектиран за вода), който може би е взаимстван от лозунга на IWC „Проектиран за мъже“ („Engineered for Men.“).

Марката Фестина не презентира често висоководоустойчиви модели, но часовникът Festina Profundo 6692 е един от редките представители на този клас. С няколко стила на циферблата, Profundo е с широчина 42 мм на корпуса и водоустойчив до 200 метра. Часовникът за гмуркане е с въртящ се безел и се предлага в оранжев, жълт, син и черен циферблат. Вътре в часовника механизмът е изпитания японски кварц Miyota.

Ще последват ли други подобни часовници? Може би. Макар че е важно да си припомним, че Festina акцентира предимно на ежедневните мъжки часовници с елегантен или спортно-елегантен дизайн. В колекциите на часовниците за мъже Festina марката влага концепцията за модерност, функционалност и естетика. Разбира се, марката покрива и спортния параметър със своята колекция Chrono Bike, която е и израз на обвързаността и пряката връзка с бранда със спорта като официален хронометър на спортни събития. Profundo е чисто спортен часовник, сравнително евтин, но само си представете, че сте клиент в магазин за часовници и гледате часовник, продаван в чантичка, пълна с вода. Най-вероятно ще решите да го вземете, да видите, че часовникът работи и да го разгледате за ръжда и вода. Ако всичко е наред, това изпраща силно послание за издръжливостта и полезността на този часовник Фестина, без да споменаваме за оригиналния и атрактивен начин на представяне. В този смисъл качествените часовници, съчетани с правилното и запомнящо се представяне на продукта, е гаранция за успех.