Сериозни неприятности могат да причинят разширените вени. Те се появяват по различни части на тялото, но като най-уязвими се оказват именно долните крайници. Характеризират се с изпъкнали, сини и болезнени вени, които се изразяват в различни стадии на болестта. Преди да вземете мерки за лечение е необходимо да сте наясно със симптоматиката на заболяването. А варианти за лекарства, които до известна степен могат да облекчат дискомфорта можете да откриете тук https://aptekifenix.bg/lechenie-i-terapiya-sardechno-sadova-sistema/lekarstva-za-razshireni-veni. Как се лекуват и кои от представените препарати са ефективни предстои да споделим в днешната статия.

Симптоми

Има два типа симптоми, на които акцентират лекарите. Едните са видими, а други са невидими. Към тези, които са видими се отнасят:

 • Кожни промени, които се изразяват в мрежовидно образувание;
 • Виолетов цвят на вените;
 • Изпъкнали и при докосване болезнени вени.

Това са често срещани симптоми, които безспорно се характеризират не само с визуални естетични промени, но и с неприятен дискомфорт, който навярно усещате. Наличието на такива симптоми определено се характеризира с това, че в определен стадий стават изключително болезнени и при по продължително ходене водят до тежест и умора.

Някои симптоми са невидими и затова е необходимо да посетите лекар в случай, че имате известни съмнения, които са свързани със сърбеж, ток в определен участък, чести мускулни крампи и спазми, които се проявяват по всяко време на денонощието. Именно това налага използването на професионален съдов преглед, при който да се установи до колко сериозно е заболяването и в какъв стадий е преминало. Така се прави и оценка за назначаване на лечение, което да се приложи с оглед облекчаване на симптомите.

Защо се появяват разширени вени?

Има много причини да се появи това заболяване. Повечето лекари го свързват с наследствена обремененост. Освен това в определен етап от живота ни можем да бъдем изложени на различни условия и натоварвания, които също да бъдат причина за навлизане в рисковата група на хора, които могат да развият болестта.

Важен фактор, който се разглежда като причина за активирането на възпалителни процеси са венозните клапи, които поради повишено венозно налягане водят до разширяване на венозната стена. Именно поради това настъпва риск, който се превява като хроничната венозна болест.

Други фактори, които повлияват върхуразвитието на разширени вени са:

 • Възраст;
 • Затлъстяване;
 • Рязко сваляне на килограми;
 • Бременност;
 • Продължително стоене на едно място прав поради естеството на работа;
 • Заседнал начин на живот;
 • При тютюнопушене;
 • Носене на неподходящи обувки и т.нат.

Когато можете да сведете риска от поява на венозни проблеми не пренебрегвайте съветите на вашия лекар. При умора си направете хладни вани на ходилата като така е подобрите циркулацията на кръвта в тях. Друг метод е да повдигнете краката на високо.

Видове лечение

разширени вени

Според изразеността на симптомите на заболяването можете да разчитате на различни методи за лечение, които да бъдат приложени като средство за облекчаване на страданието ви. Популярните методи за лечение се изразяват в:

 • Използване на ластични ленти и чорапи, които са известни като компресивна терапия;
 • Медикаменти. Тук се включват таблетки, кремове и други хранителни добавки, които се прилагат съобразно предписаната от лекаря дозировка за определен период от време;
 • Хирургично лечение. Прилагат се иновативни терапии, които спомагат за лечението на варикозата и не позволяват образуването на тромби;
 • Други – лазерна терапия, радиофреквентна аблация, минифлебектомия и други.

В аптечната мрежа се предлагат много лекарства и препарати, с които можете да третирате директно изморените крайници и по този начин да намалите риска от образуване на разширени вени. При наблюдаване на визуални промени както и причиняване на дискомфорт не пренебрегвайте консултацията с лекар. Правилно назначеното лечение ще намали риска от хирургична намеса и запушване на съдовете, които биха нанесли сериозни проблеми на здравето ви.