Уреди като днешните пчеларски центрофуги са част от оборудването при производството на мед. Нейното предназначение е изключително важно, защото с нейна помощ се изцежда меда от пчелната рамка и по този начин се добива добър краен продукт. Предприемачите е добре да си набавят този уред, с който бизнесът ще се подобри, а същевременно и печалбата, която зависи от използваната техника по време на дейността с отглеждането на пчелни семейства.

Какво е предназначението на центрофугата на мед

Пчеларската центрофуга е вид оборудване, което използва центробежна сила, произведена от силното върнете на рамките в уреда. Задачата ѝ е да раздели пчелния восък от меда, без да се стига до унищожаването на восъчния материал. Могат да се открият модели пчеларски центрофуги с различен капацитет и габарити, което дава възможност на всеки пчелар да намери подходящи за своя бизнес вид.

Ако планирате да закупите пчеларска центрофуга, е добре да знаете, че диагоналните са сред най-предпочитаните, защото са предназначени за по-малки пчелини. Предимството ѝ е иновационното дъно, при което заваряването е без наличието на вътрешни ръбове. По този начин става възможно ефективното изтичане на медената течност, както и лесното почистване.

Защо „течното злато“ е толкова полезна храна

Медът е не само вкусна храна, но и много полезна такава. Известна е с безспорните си вкусови качества и с лечебните си свойства, в които хората са се уверили още от Древни времена. Други интересни факти за нея са:

  • течното злато е богато на витамини и минерали, както и се усвоява на 100% от организма. Именно затова е толкова подходящо и за хора с чувствителни стомаси, които не могат да ядат всичко;
  • медената храна е полезна още и за костите, кожата, при простудни заболявания и алергии, както и за подобряване състава на кръвта. Пчеларските продукти са чудесно средство за укрепване общото състояния на организма, като терапевтичните свойства на меда манифестират много осезателно и при малки деца;
  • може да се консумира по редица начини – да се сложат  няколко лъжици в чая или кафето, да се намаже на филия, да се използва при печенето на тестени изделия и дори за овкусяването на месо;
  • много хора използва меда и за външно приложение. Често се влага и в направата на домашни маски за коса и за лице, което му е спечелило титлата „еликсир на младостта“. Още в Древен Египет е бил на почит, когато е жените са разчитали на природните блага, за да бъдат красиви. Медът се е използвал още и за балсамирането на мумиите – интересен факт, с който много малко хора са наясно.

За да се произведе качествен и вкусен меден продукт, е нужно да се използва пчеларска центрофуга. Така течното злато ще е още по-вкусно и полезно, а и стойността му ще се повиши. Производителите на мед трябва да знаят, че когато инвестират в иновативна едра техника, те инвестират в развитието на своя бизнес, който в този случай е силно чувствителен.

Лесно ли се започва пчелен бизнес

Бизнесът с пчелен мед е не просто работа, а призвание за цял живот. За да ни донесе той успехи, трябва да не просто да купим пчеларска центрофуга, но и да изпитваме любов към пчелите, а след това да влезем в ролята на корпоративни ентусиасти. Експертите съветват да се започне с няколко кошера, а след това дейността да се разшири, увеличавайки пчелните семейства.

Не е нужно да разполагаме с голям бюджет, за да стартираме производството на мед. Важно е обаче да имаме добри условия за отглеждането на пчелите – пчелините е добре да са разположени до водоем и да не са в близост до други пчелини. Това увеличава шансовете за успех и то дългосрочен.