С множеството опции, предлагани на пазара, предизвикателство е да изберете правилните плочки за баня в Стара Загора за своето пространство. Предлагат се стъклени, керамични, порцеланови, циментови, кварцови, каменни и дори стъклени плочки, във всевъзможни цветове и шарки. Затова вземането на решение става огромно предизвикателство. За да ви помогнем, подбрахме няколко съвета с помощта на експертите в търговията с плочки за баня в Стара Загора от Баня Лукс, за които да помислите, когато тръгнете на пазар:

1. Изберете тип плочка
Първата стъпка е да решите от какъв вид плочка се нуждаете. За подови настилки витрифицираните плочки са най-добрият залог, тъй като са трайни и могат да издържат на интензивен трафик. За стените можете да изберете керамични или порцеланови, тъй като те са непорести и не задържат петна. 

2. Уточнете размерите

Плочките за баня в Стара Загора се предлагат в широка гама от размери. Някои популярни подови варианти са 300 × 600 mm, 600 × 600 mm, 610 × 610 mm и 800 × 800 mm, докато стенните плочки обикновено са в размери 250x350mm, 300x450mm и 300x600mm. Според експерти плочките с голям формат придават по-просторен вид на пространството. Препоръчва се обаче те да съответстват на размера на помещението. Ако банята е малка и използвате големи плочки за пода, тогава тя ще изглежда още по-малка. В такъв случай се препоръчва да изберете плочка със среден формат като 250 × 350 мм. 

3. Изберете правилното покритие

С дигиталния печат вече е възможно да се пресъздаде всякакъв шаблон върху плочка. Моделът и дизайнът обаче не трябва да са единственият решаващ фактор при покупката. Важно е да идентифицирате и правилното покритие. Гланцовите плочки изглеждат страхотно на стените, докато каменните са идеални за екстериор. За стените на банята и кухнята може да се експериментира с металокерамика и мозайка, в комбинация с обикновени плочки. 

4. Правилният цвят

За подови настилки обикновено е препоръчително да изберете светли нюанси, за да създадете усещане за простор. Светлите цветове правят помещението да изглежда по-широко и ефирно, но пък от друга страна тъмните тонове се поддържат по-лесно.

5. Застраховайте се

Винаги купувайте допълнителни 5-10% плочки в повече, отколкото всъщност са Ви нужни. Така няма да се притеснявате ако се случат счупвания или други повреди при полагането. 

6. Помислете за фугите

Въпреки че преди време имаше тенденция да се прави контрастно фугиране, винаги се препоръчва използването на фугираща смес, която съответства на цвета на плочката. Акцентът трябва да бъде върху наличието на тънки линии за фугиране, което да ги направи възможно най-малко видими.

7. Смесете различни видове плочки

Въпреки че използването на една и съща плочка върху цялата повърхност придава по-стабилно и просторно усещане, добре е да експериментирате с 2-3 модела плочки, за да придадете на пространството си индивидуалност. За стените човек може да използвате до три вида плочки, за да създаде уникален и интересен декор. Друга добра идея е комбинацията и съпоставянето на мозаечни плочки с плочки в среден формат.

8. Способност за абсорбиране на вода

Това е един много важен технически детайл, който човек трябва да знае, за да разбере якостта на плочките. Плочките с по-малко водопоглъщане имат по-дълъг живот, тъй като са по-трайни.  Когато тръгнете на пазар за плочки за баня в Стара Загора, не пестете време и направете своя избор внимателно, тъй като плочките се считат за дългосрочна и немалка инвестиция. Затова си осигурете лесна поддръжка, хигиеничен живот и страхотен дизайн.