Не само, че е един от универсалните подаръци, който е подходящ за малки и за големи, а и от гледна точка на това да направите чудесна тренировка за мозъка се оказва реденето на пъзели. Ползите от тази на пръв поглед елементарна игра са много и именно заради това е препоръчително тя да се включи в ежедневието на децата дори в най-ранна възраст. В днешната публикация ще ви разкажем за пет ключови преимущества за използване на свободното време у дома за редене на пъзели. Не е за пренебрегване и факта, че хората, които имат умения в този тип занимания се приемат като супер интелигентни и с остър ум.

Развиват паметта

Невролози съветват родителите да не подценяват, а да насърчават подобен вид тихи занимания, защото в крайна сметка това е не просто средство за игра, а и за развитие на мозъчната дейност. Когато мозъка работи то това осигурява укрепване на клетките и възпроизводството на нови. А неизменно това води до подобряване скоростта на мисленето.

Ето в това е причината още в най-ранна възраст бебето да си играе с пъзели, които разбира се първоначално се състоят от максимум три – четири елемента, а в последствие броя на частите се увеличава.

Фина моторика

пъзели

Сигурно сте чували за така наречените нестандартни игри, при които майките насърчават децата си да се хранят самостоятелно с храни, които могат да развият фината моторика. Такива са грах, по-едри макарони и други. Това на практика развива не само мозъка, но и уменията на пръстите да уловят именно този детайл, който мозъка посочва.

Игрите с повече парчета пъзели са също толкова ефективни за подобряване точността на децата, а предвид това имайте предвид, че така се усъвършенстват и уменията при писане в ученическа възраст.

Намаляване на стреса и напрежението

Сигурно ви се е случвало след работа да изпитвате силна тревожност, умора. А знаете ли, че реденето на пъзел има способността да:

  • Балансира емоциите ви;
  • Да намали до минимум стреса;
  • Да върне чувството за концентрация;
  • Да подобри и повиши увереността си;
  • Справяте се дори със силното главоболие.

При самото постигане на целта и разгадаването на задачата си гарантирате и чувство на удовлетвореност от свършената работа, а това определено е още един положителен ефект от тази простичка, но уникална игра.

Разбира се, че най-хубавото на тези тихи занимания е в това, че събират малки и големи около разбърканите парченца. Интересно, любопитно и развиващо достатъчно умствени умения реденето на пъзели и от типа игрови дейности, които е препоръчително да бъдат насърчавани.