В момента, в който сутрешните температури паднат под 15 градуса се замисляме дали не е време да включим радиатора за да се постоплим. Е, навярно осъзнавате, че такъв нямате и е време да се запознаете с пазарните предложения. Но под понятието радиатор за отопление се крият множество възможности. Как да бъде избран? Колко да инвестираме в такъв уред? какъв ще е разхода на енергия? Ето, че въпросите, които възникват от едно наше решение никак не са малко и това е повод да потърсим отговорите, които да ни удовлетворят. В днешната публикация ще си говорим именно за радиаторите и тяхното видово многообразие. Целта е всеки читател да намери своето решение на база приоритети, изисквания както и спецификация на имота, който има намерение да отоплява с радиатори.

Радиатори – видове и ползи

Като цяло можем да дефинираме радиаторите като едни от най-добрите тенденции за отопляване през зимата. Търговците ни представят най-различни идеи и в зависимост от това какви са индивидуалните ни приоритети имаме шанса да инвестираме в такива, които са напълно адаптивни и приспособими спрямо претенциите ни.

Нека да ви запознаем с едни от водещите предложения в търговската мрежа, защото видовата класификация при този тип отоплителни тела е от огромно значение за това да си подсигурим ефективност, качество и оптимизиране на разходите. Сред рейтинговите продукти в категорията се нареждат:

Воден вентилаторен конвектор
  • За парно отопление

Това са елементи, които участват в изграждането на цялостна инсталация. Те работят в абсолютен синхрон и целта им е да могат да разпределят равномерно топлия флуид, който циркулира в тях. Удачен вариант са за домакинства, които обитават площ от над 60 квадрата като така успяват да генерират и много добри икономии през зимни сезон;

  • Електрически маслени радиатори

Стара технология, но все още приложима. Радиаторите от този тип имат много добър процент топлоотдаване, но са изключително разходоемки. Затова и все повече клиенти ги отбягват, защото им струват прекалено скъпо като режиен разход;

  • Конвектори

Едно подобрена алтернатива, която използва минимално количество електрическа енергия, но пък успява да поддържа постоянна температура в помещението, в което работи.

Разбира се има още доста варианти, които ще откриете в търговската мрежа, но в основата на избора е да бъдете наясно кой от енергийните източници би бил икономичен за вашия имот.

От значение ли е материала

Спецификата на радиаторите за отопление е в това да могат да ни осигурят бързо затопляне на помещението. Идеята е с минимални разходи да постигнем приятна топлина. Не винаги обаче материалите, от които са изработени изделията позволяват оптимизиране в икономически план, така че преди да вложите и лев в ново тяло се запознайте с неговите технически характеристики.

Ще акцентираме на едни от ефективните и предпочитани, препоръчани от професионалистите от отоплителния бранш. Материалите, които са приоритетни при покупка на радиатори за отопление са:

  • Алуминиеви

Леки, стилни и модерни. Дизайнерските предложения на производителите успяват успешно да се адаптират във всеки модерен дом. Не само външния вид на тези изделия предизвиква интереса ни. Оказва се, че по отношение на своите качества алуминиевите тела нямат аналог. Те не корозират, а това дава възможност за тяхното дълголетно използване. Материала е много лек и това е възможност за монтаж на различни места и повърхности. Освен това цената им е нормална и достъпна. Да не пропуснем и високите топлоотдаващи свойства, които са изключително важни за всеки имот;

  • Стоманени

Също вариант, който се ползва с висок рейтинг. Много здрави и сигурни, безопасни за дългогодишна употреба. При правилна обработка на материала можете да разчитате на перфектна уютна среда с благоприятен микроклимат през зимата;

  • Чугун

Въпреки, че има доста скептици по отношение на този материал то имайте предвид, че неговите качества наистина ще ви изненадат. Това са едни от най-евтините решения на пазара.

Електрически или за парно отопление, от стомана, алуминий или чугун – независимо от вашите претенции и интереси многообразие от радиатори можете да откриете в каталога на balkanenergy.bg.