Когато температурата падне, необвързаните хора търсят приятен приятел, който да им помогне да преживеят дългите тъмни нощи. Но за тези от нас горди собственици на класически автомобили, това е време на годината, когато трябва да се погрижим за нашата истинска любов, като я опаковаме и пазим на сигурно място от влажния въздух и коварната лед или по-лошо – осолени  пътища. Професионалистите в грижата за колата – онлайн магазина MotornoMaslo.bg ще ни дадат няколко полезни съвета.

  1. Почистете добре класическия ви автомобил

Лъскавият хром и боя предизвикаха любовта от пръв поглед към вашата класическа кола? Тогава ще искате да го съхраните в същия вид. Качествено измийте и лакирайте автомобила, за да предотвратите появата на корозия и да удължите нуждата от по-скъпи работи като повторно боядисване в бъдеще. Всяко замърсяване останало върху боята, като птичи изпражнения и мъртви буболечки може да навреди на боята или хрома. Препоръчваме задълбочена проверка на всяка задържана вода. Използвайте кърпа от микрофибър или сешоар, за да я освободите от места като вътре в багажника, под капака, вратите, около гумени уплътненияи т.н.

Спирачните дискове също трябва да са сухи, така че извадете колата си за кратко време след измиване.

  1. Помогнете на джантите и гумите да се справят с напрежението

Автомобилите са проектирани да се движат, така че ще трябва да им дадете известна грижа и внимание по време на този период на бездействие. Не забравяйте да премахнете камъните или остатъците от протектора. Ако имате подходящо съоръжение, можете да повдигнете колата нагоре и да я поставите на стойките, така че колелата вече да не влизат в контакт със земята – което също отнема натиска.

  1. Проверете нивата на течностите и обработвайте горивото. Долейте, ако е нужно антифриз и зимна течност за чистички, за да предотвратите замръзвания.
  2. Погрижете се за акумулатора и чистачките

Ако клемите на акумулатора не са махнати, има опасност токът да бъде консумиран за кратко време, което може да доведе до закупуването на нов. Особено при класическите автомобили, често се използват малки количества електроенергия през системата или дори още по-лошо, електрическата част продължава да смуче енергия. Тъй като двигателят не работи, акумулаторът не се зарежда и ще се изтощи. За да избегнете това, предприемайте коригиращи действия и използвайте зарядно устройство за акумулатори.

Ако чистачките на предното и задно стъкло не са повдигнати от стъклото, съществува опасност гумата да изгради връзка със стъклото, което ще ги прави неизползваеми и ще изиска подмяната им с нови.