От незапомнени времена виното присъства на трапезата на хората като една добавка към храната, която трябва да бъде избирана много внимателно. Винаги е добре да впечатлите гостите си или семейството с бутилка качествена напитка, която е произведена по най-добрите технологии и ще донесе вкусова наслада на всеки който я опита. Препоръчваме ви да заложите на доказаните родни производители, тъй като техните продукти са на световно ниво и е истинско удоволствие да се дегустират различните сортове. Вино с дълга история, плодове добити от плодородната почва и страстта на производителя са характеристиките които ще ви завладеят. Разгледайте каталога на Villagrivitsa.bg – бутикова винарска изба в район с история и традиции в непосредствена близост до Плевен.

Как да изберем сорт грозде на който ще се насладим максимално

Едва ли има човек, който не се е докосвал до така нареченото „течно злато“. Тази напитка винаги е имала важна роля в историята и бита ни. Не минава празник или семейно събиране без на трапезата да бъдат поставени различни видове от този продукт. Българската почва е плодородна, а сортовете произведени от собствено отглеждани лозя са едни от най-добрите. Ето и няколко интересни факта за тях:

вино шардоне
  • Шардоне – това е най-популярното бяло вино в света. Шардонето е единственият бял сорт, който се използва за производство на класическото френско шампанско. Шардонето е хармонично с флорални и плодови нотки. То може спокойно да се консумира и самостоятелно;
  • Тамянка – произходът му е от Близкия изток, но е било отглеждано и по нашите земи от траките. Виното от сорт Тамянка може да се консумира самостоятелно или в комбинация с рибни ястия, морски дарове, зрели сирена или десети;
  • Ризлинг – произхожда от Германия и притежава богат, многопластов ароматичен профил. Съчетава се добре с вегетариански ястия, пилешко и морски дарове;
  • Каберне Совиньон – най-разпространеният в света червен сорт грозде с произход Бордо, Франция. При отлежаването в дъбови бъчви вината развиват богат аромат. Сортът се комбинира добре с червени меса – агнешко, телешко, барбекю;
  • Мерло – сорт с произход от Франция. Втори по разпространение в България, характеризира се с богат конфитюрен аромат, шоколад и кафе през елегантните плодови нотки. Чудесно допълва пилешкото месо с картофи, спагети с доматен сос или свинско месо.

Villagrivitsa.bg ви предлага да дегустирате всеки един от сортовете и да откриете насладата от виното.

Защо е полезно за здравето редовно да консумираме червено вино

За ползата от червените сортове се знае отдавна и ви препоръчваме редовно да им се наслаждавате. Употребата на подобна напитка регулира кръвната захар, контролира холестерола и кръвното налягане. Предотвратява сърдечно-съдови заболявания и поддържа здрави кръвоносните съдове. Интересен е и фактът, че също така влияе положително на мозъка.