С навлизането и подобряването на технологиите при компютърната техника отскоро се заговори доста ентусиазирано за SSD. Това са подобни на хард дисковете продукти, които обаче не просто осигуряват допълнително място за съхранение, а подпомагат бързината при работа на устройството. Преди известно време изборът на SSD се приемаше като поредната прищявка, но бизнеса осъзна, че удобството да използваш такъв наистина се оказва решаващо за ефективната дейност на устройствата. Както при хард дисковете  и тук на дневен ред стои въпроса колко като обем да бъде  SSD диска. Тъй като все още това са продукти, които са процес на подобряване и разработка техния капацитет не е особено голям. Ако при HDD обема започва от 3-4TB то при SSD все още е 1 ТВ.SSD  дискове

Лукса да изберете и ползвате SSD все още не е толкова достъпно за българина и наистина по-сериозните фирми, които се нуждаят от бързина на работа и висока производителност инвестират в такива продукти. Но като се има предвид, че ежедневно виждаме агресивното им навлизане на пазара то това безспорно ще доведе и до падането на цените до напълно достъпни и нормални. Най-често SSD дисковете се използват за инсталирането на приложения, при които бързината на работа е от значение, а останалите филми, снимки и игри можете без проблем да си ползвате след инсталиране на външния хард диск. Така не само, че компютъра ви ще работи на максимална скорост, но и ще имате достатъчно място за складиране на всички нужни документи, снимки, видео материали и други, които са нужни за работния ви процес.

В сравнение с HDD, SSD дисковете са много по-скъпи. Това е логично да повлияе на решението ни за избор на единия или другия вариант. Всичко зависи от това каква е идеята на използване на този вид диск. Затова още в началото на нашата статия акцентирахме, че SSD са приложими за компютри и устройства, които са предназначени за бизнеса. Ако искате да си купите такъв за домашното устройство само за да играете на игри то тук наистина инвестицията е неоправдана. Факт е обаче, че предимствата на осигуряващите бързина дискове са безспорни и след време вероятно ще бъдат подобрени и предоставен на по-добра цена за потребителя. На този етап обаче можете да изберете такъв, който е втора употреба, защото вече има и такива на пазара. Това, което е добре да знаете, че е желателно диска да има някаква остатъчна гаранция, тъй като е логично, че той си има някакъв живот. С помощта на специализиран софтуер можете да проверите какъв е процента на експлоатация, който остава на диска и така да прецените дали параметрите  и цената ви удовлетворяват напълно.