Кашлицата е изключително неприятен симптом, който води да усещане за дразнене в гърлото, затруднен дишане. Причините за появата може да бъде различна, но във всички случаи се отнася до проблеми с дихателната система, които не бива да бъдат пренебрегвани. Касае се за естествен рефлекс, при който тялото се опитва да осигури проходимост на дихателния апарат и да подпомогне отстраняването на заседналия секрет в бронхите. Кашлицата може да бъде суха или влажна, причинена от заболяване, алергия, замърсен въздух или други влияния. Но както вече споделихме, независимо от нейното естество е от решаващо значение да се подходи отговорно и да се потърси правилното лекарство, което да облекчи симптомите.

Терапии у дома

Свикнали сме преди да прибегнем до консултация с лекаря си и приема на лекарства да приложим някои добре работещи терапии у дома, които често дават положителен резултат, когато инфекцията е в ранен стадий. Като повлияващи успешно симптомите при кашлица се приемат:

  • Инхалации. Можете да ги правите със специален уред, който се предлага в аптеките или на котлона с вряща вода. Важно е да използвате физиологичен разтвор или билкови екстракти, които облекчават дишане и проходимостта на дихателния апарат;
  • Прием на голямо количество топли течности. Така подпомагате втечняването на секрета и неговото отхрачване;
  • Горещ душ или вана. Изключително благоприятно ще повлияе на цялостното ви състояние този метод, тъй като води до отпушване на носа и облекчаване на болките в синусите;
  • Често проветряване на помещението. Свежия въздух действа много благоприятно и улеснява дишането.

Разбира се има и други ритуали, които можете да приложите като ароматерапия, нагрята хималайска сол, която се поставя в областта на синусите и други. Но не винаги тези способи биха дали положителен ефект, което налага да се направи консултация със специалист и да се назначат съответните лекарствени средства.

Медикаменти за лечение на кашлица

лекарство срещу кашлица

Аптечната мрежа изобилства от всякакви лекарства. Но имайте предвид, че те се отличават по своята същност и спецификация, тъй като прилагането им следва да бъде съобразено с естеството на кашлицата ви. Според това дали се касае за алергична, хронична, вирусна или бактериална инфекция лекари предписват конкретен лекарствен продукт, който да се фокусира върху облекчаването на симптомите и качественото лечение.

Съобразно формата за прием лекарствата могат да бъдат:

  • Сиропи;
  • Таблетки;
  • Пластили;
  • Капсули;
  • Спрейове;
  • Пач лепенки и други.

Идеята е на пациента да бъде приложен онзи лекарствен продукт, който е оптимално лесен за прием и би подпомогнал ефективност лечение на кашлицата според това от какъв вид е.

При влажна или със сухота и дразнене симптоматика е особено приемливо да се приложат препарати с амброксол, тъй като те засилват втечняването на жилавия секрет и улесняват отвеждането му от тялото. В дадени случаи кашлицата може да продължи доста дълго време предвид състоянието на пациента, но използването на предписания от лекар продукт следва да се погрижи за постигането на възстановяване и лечение.

Защо са важни лекарствата?

Упоритата кашлица при деца и възрастни може да причини сериозни увреждания и да ескалира в състояния, които да носят риск за здравето и живота на пациента. Затова дори най-безобидната не бива да се подценява. Същността на лекарствата е да се погрижат за овладяването на инфекцията и подобряване състоянието на пациента. Разбира се процеса е необходимо да бъде контролиран от медицинско лице, което да назначи конкретния препарат и дозировка, посредством които симптомите ще бъдат овладени.

Дихателните пътища са със силно затруднена работа при наличие на гъст секрет, който може да се образува при различни заболявания. Подобряването на състоянието се наблюдава при втечняване и лесното извеждане, отхрачване на налепите от белите дробове, което реално се подпомага от лекарства, които съдържат антисептични и противобактериални субстанции. Употребата на ефективни средства против кашлица свеждат до минимум възможността за настъпване на усложнения.