Някога чудили ли сте се какво означават всички тези цифри по гумата? В тази статия ще Ви дадем тази ценна информация. Ще вземем за пример обозначенията 185/70 R14 95T.

185 – Ширина (в мм) – Това са първите цифри  и показват ширината й в мм. Ако пред тях има „P“, значи гумата е „P-Metric“ и е произведена в САЩ. Ако ли не, това е европейска метрична гума. Единствената разлика между двете е минимална, в зависимост от това как се изчислява натоварването, но по същество са взаимозаменяеми.

70 – Височина на профила – Това е пропорцията между височината на гумата, премерена от горния край на джантата до горната част на гумата, и е % от ширината.

14 – Диаметър – Показва вътрешния диаметър на гумите в инчове. Същият е и диаметърът на джантите.

R – Показва конструкцията – В нашия пример имаме радиална гума.

95 – Индекс на натоварване – Оказва максималният допустимия товар, който може да понесе гумата. В случая, тези гуми могат да понесат до 690 кг. Рядко се срещат гуми с индекс над 100.

Т – Рейтинг на скоростта – Показва максималната скорост, която гумата може да понесе за продължително време. В конкретния случай, тя е 190 км/ч.

Идентификационен номер на гумата – Означението DOT пред номера показва, че гумите отговарят на всички необходими стандарти. Първите 2 цифри или букви след DOT, показват кой е завода производител. Следващите четири числа показват датата им на производство. Ако те са 1210 например, значи гумата е произведена през 12-та седмица на 2010 г.

Всички гуми имат различен състав и слоеве. Колкото повече слоеве има, толкова по-голям товар може да понесе гумата.

Сцепление – Показва способността за спиране на гумата по мокри пътища. AA е най-високият рейстинг, следван от A, B и C.

Температурен клас – Това е устойчивостта на гумите при нагряване. Класифицира се като A, B и C.

Класът на сцепление, температура и износване, заедно съставляват стандартите за унифициране на качеството на гумите (UTQG).

Маркировка за типово одобрение на EC – Това показва, че гумата отговаря на доста строгите стандарти на Икономическата комисия за Европа.

След като вече сте запознати с тази информация, имате голямо предимство при покупката на нови гуми от Ogi.bg, къде ще откриете богат асортимент от марки и модели с гарантирано качество.