Последното десетилетие и у нас стана доста популярно в определени райони търсенето на трюфели. Традициите в страни като Франция и Италия са вековни и наистина е факт, че цели фамилии се издържат с тази екзотична дейност. Интереса на българските предприемачи също е оправдан, тъй като и в България има места с благоприятни за развитието на трюфели климатични условия. С оглед на това да се създаде култивирано производство на ценната подземна гъба има възможности, които не бива да бъдат подценяване. Бизнеса е доста доходоносен и единствено малко търпение и свободни средства, които да инвестирате са достатъчни за да започнете и вие собствено трюфелно производство. Има още един много важен ресурс, който ще допринесе за това да се радвате на добри добиви. Това е вашия партньор кучето трюфелотърсач. Знаете ли, че има специални програми за обучение на кучета и то стартира още с тяхното раждане.Лабрадор ретривър

Има определени породи, които са със силно изразено обоняние, със среден размер и доста издръжливи при всякакви климатични промени, които са предпочитани за да бъдат обучавани в трюфелотърсенето. Доста интересно е това, че за да се приучи едно четириного да открива успешно трюфели то дори при неговото бозаене на майката се дава храна, богата на аромата на подземните гъби. Така миризмата се превръща в нещо любимо и то я открива без всякакъв проблем. безспорно е факт, че независимо от това дали култивирате фиданки за трюфели или пък разчитате на гората за ги откривате кучето е много важно средство за постигане на добри резултати. процеса обаче е трудоемък и изисква сериозна подготовка. Знаете ли, че във Франция и Италия има специални дресьори за трюфел обучение за куче, които се заемат с малките ви приятели от три месечна възраст и ги обучават в откриването на скъпите находки. Никак не е евтино ползването на тази услуга, но пък е гарантирано, че вашия партньор няма да ви подведе и ще ви води към мястото, където ви очакват най-добрите екземпляри.

Освен тази техника за обучение на куче за търсене на трюфели се предлагат и пакети за самообучение. Тук е много важно да се следват инструкциите, тъй като в противен случай могат да се окажат неефективни. Тъй като у нас не е толкова популярен метода за наемане на дресьор то пакетите по самообучение вършат идеална работа особено за начинаещи предприемачи. Не инвестирате твърде много средства, а успявате да постегнете удивителни резултати. едни от най-препоръчваните породи за обучаване за трюфелотърсене са Кокер шпаньол, грифон корталс и Лабрадор ретривър, а в Италия най-търсени са кръстоските известни под породата Логото.