Тенерифе, остров в Атлантическия океан, се откроява като идеално място за семейни почивки в Испания, предлагайки комфорт и достъпни цени. Събрали сме списък със задължителни атракции, които ще обогатят ваканцията ви с вълнение, разнообразие и нотка приключение!

1. Национален парк Тейде

Дом на величествения вулкан Тейде, най-големият природен парк на Канарските острови се простира на 18,9 хектара. Този природен резерват, съсредоточен около активния вулкан Тейде, предлага уникален пейзаж. Едната му част наподобява безплодна, камениста пустиня, която предизвиква усещането, че се намирате на друга планета, докато другата част представя уникална флора и фауна, като някои видове се срещат само тук.

Разположен на 2000 метра надморска височина, Национален парк Тейде може да бъде хладен и ветровит, така че си пригответе топли дрехи. Най-доброто време за посещение е от средата на пролетта до началото на лятото, когато флората е в пълен разцвет. Можете да стигнете с кола до долната станция на кабинковия лифт и да се качите безплатно на фуникуляра или да се изкачите пеша.

2. Парк Сиам

За любителите на силни усещания Сиам Парк, един от най-големите водни паркове в Европа, е задължително място за посещение в Тенерифе. Акцентът в парка – Кулата на силата – обещава вълнуващо преживяване. Тази 28-метрова пързалка задвижва ездачите със скорост 80 км/ч през стъклена тръба, заобиколена от аквариум, пълен с риби.

Зашеметяващата архитектура в тайландски стил и пищната зеленина на Siam Park допринасят за визуалната привлекателност, превръщайки го в изключителна атракция.

3. Лоро парк

Първоначално резерват за папагали, Лоро парк (Loro Parque) се е превърнал в една от най-добрите атракции на Тенерифе. Паркът разполага с най-голямата колекция от папагали в света, а също така с пингвини, аквариум с акули, делфини, тюлени, горили и зоологическа градина. Забавните представления са приятни както за деца, така и за възрастни, което го прави любим за цялото семейство.

4. Ботаническата градина в Пуерто да ла Круз

Ботаническите градини са спокоен оазис сред обляното в слънце крайбрежие и предлагат освежаващо бягство. Създадени през 1792 г., градините днес съхраняват огромен брой редки растения, включително орхидеи, кактуси, палми, лалета и каучукови дървета. Спокойната среда, изпълнена с аромати на екзотични растения, представлява приятен контраст на плажната ивица.

5. Базиликата Канделария

Важен религиозен и архитектурен обект, базиликата Канделария в град Канделария е религиозното сърце на Канарските острови. Първоначално дървена църква, построена през 1529 г., сегашната базилика е построена през XX век. Проектирана в мавритански стил и с 25-метрова камбанария, тя е една от най-красивите постройки на Тенерифе и привлича около 2,5 милиона посетители годишно.

6. Пирамидите Гуимар

Пирамидите в Гимар, интригуващ археологически обект, предлагат поглед към древната испанска култура. Въпреки че не са толкова древни, колкото египетските пирамиди, тези структури, за които се смята, че са построени от местни жители в средата на XVII в., имат историческо значение. През 1991 г. известният изследовател Тур Хейердал предлага астрономическа ориентация на пирамидите, като отбелязва, че стълбите от западната им страна са в съответствие с изгряващото слънце по време на зимното слънцестоене. Дизайнът на пирамидите наподобява постройки, открити в Мексико и Перу.

Заключение

Тенерифе е дестинация, която обещава богата смесица от природна красота, приключения и културно наследство. Независимо дали изследвате сюрреалистичните пейзажи на националния парк Тейде, изпитвате тръпката на парка Сиам или се впускате в историческите чудеса на Лоро Парк и пирамидите в Гимар, Тенерифе предлага по нещо за всеки. Това е място, където всеки член на семейството може да намери радост и вълнение, което го прави идеална дестинация за почивка.