На всеки са му нужни пари. Без значение какво е естеството на потребността определено безпаричието не е най-добрия приятел на доброто самочувствие и нормалния начин на живот. Но предимството на нашето съвремие е в това, че имаме ли подобна финансова потребност знаем кое е мястото, в което ще можем да разрешим проблемите си. Идеята на днешното четиво е да ви запознаем с двата основни модела кредитни институции, техните основни предимства и недостатъци. Няма човек, който поне веднъж в живота си да не е взимал заем. Дали това е била приятелски подадена ръка от близък човек или пък сте разчитали на кредитна фирма или банка то все е имало някакво финансово отношение. Едва ли разчитате и Вие на печалба, която ей така да ви връхлети изневиделица. Когато човек има ясни планове и цели то той ги преследва с цената на всичко. Именно по този начин правим мечтите си за пътуване, собствен дом, кола и други материални и нематериални придобивки реалност.кредити

Първата кредитна институция, която ще разгледаме е банката. Ако преди години разчитахме само на една държавна такава то в периода на развита пазарна икономика ставаме свидетели на многообразие от банкови институции както български така и с чуждо международно представителство. Това дава невероятни възможности на потребителите и определено когато се касае за едра покупка като имот, кола или инвестиране в образование най-често потребителите прибягват до кредитните инструменти предоставяни от банките. Като кредитна институция банката обаче винаги държи на това да получи обезпечение, което да гарантира вземането. Доста сериозни са критериите за одобрение особено ако става въпрос за суми, които са свързани с описаните по-горе покупки. Материални, нематериални обезпечения, попълване на формуляри, създаване на строг погасителен план са част от перипетиите, с които следва да се справят клиентите. Не е сложно да вземеш заем от такава институция, но е важно наистина да се въоръжиш с търпение. Тъй като банката  е фактор то в случая тя поставя условията, а Вие сте длъжни да ги изпълните. Предимствата на ползването на кредит от банка е в това, че лихвите, които ще плащате са по-достъпни, а освен това срока на погасяване на задължението може да бъде дългосрочно в зависимост от размера на сумата, обект на вземането. Ясно стана, че недостатъците са бавната обработка на документите, изискването за гарантирано обезпечение, което в повечето случаи дори надхвърля като паричен аналог кредита, и не на последно място, че се обвързвате с наложените от кредитора условия.

Банките са кредитна институция, която в зависимост от политиката на всяка една от тях се предоставят модели на финансиране съобразно вашите изисквания. Независимо от предимствата и повечето недостатъци обаче много клиенти, които планират да си купят имот, с цел инвестиция, за живеене, за стартиране на бизнес и други сериозни харчове са по-склонни да се възползват от услугите на банките.заеми

Другия модел на кредитиране е така нареченото бързо финансиране от небанкови кредитни институции. Техните функции са сходни с тези на банките, но идеята тук е предоставянето на малко по-облекчени условия и предоставяне на суми, които са предназначени за покриване на текущи разходи. Няма човек, който да не е чувал за бързите заеми, пари до заплата, пари на мига и т.нат. Ролята на тези експресни кредитни услуги е да се обхване друга категория потребители, онези, които живеят почти на прага на бедността, нямат спестявания и разчитат основно на месечните си доходи от трудово възнаграждение, наеми и други. Характерно за фирмите а бързи кредити като финансова институция, че те наистина са многократно по-гъвкави като условия, които предоставят на своите клиенти. Неминуемо застанали на кръстопът и притиснати от разходи, плащания, такси и дори чисто битови неволи, свързани с изхранването на семейството могат да направят живота на човек доста депресиращ.  В такива моменти е добре човек наистина за може да се довери на кредитна институция, която да реагира бързо на неговите нужди. Именно поради това, че днес се нароиха страшно много фирми, предоставящи бързи кредити наложи една конкурентна среда, от която можете да се възползвате. Държавата като финансов регулатор на тези услуги издава лиценз на тези кредитни институции за да извършват такива дейности на територията на страната. Така, че при нужда от средства и намиране на фирма, която ви дава доста изгодни параметри за бърз заем можете да проверите в сайта на БНБ дали притежава нужния валиден лиценз и за действате.

Предимствата на фирмите по бързо кредитиране именно в експресността на самото обслужване. Едва ли ще намерие институция, която спешно да реагира и дори да предложи да кандидатствате онлайн. Броени минути ви делят от отговора дали сте одобрени за отпускане на заем. Сумите обект на кредитирането се определят като микро заеми т.е започват от 50 лева и обикновено масовите търсения са за такива до 3 000 лева. Именно затова те се наричат още микрокредитиране и са обект на предлагане от фирмите за бързи финансови услуги. Условията тук са много по-достъпни от банковите. Клиента сам избира размер на вноска и срок на погасяване, но не по-дълъг от 24 месеца. Като общ недостатък на заемите от тези небанкови институции е това, че тук лихвите са осезаемо по-високи.